Szó-labor

Ajkára is begördült a Fény Szili

2022. december 30. - Csendesné Bosits Éva

szilit.jpg

Megérkezett a Fény Szili / Fotó: Györkös

December 30-án néhány perccel este hét óra előtt személygépkocsival csak lépésben lehetett haladni az ajkai vasútállomás felé, olyan nagy volt a forgalom.

Hatalmas tömeg gyűlt össze az állomáson. Csillogó szemű gyerekek és szüleik várták a Fény Szilit, a megszemélyesített mozdonyt, amely kis késéssel meg is érkezett a második vágányra Budapest-Déli pályaudvarról. A karácsonyi fénybe öltöztetett V43-as, az ünnepek alatt szinte minden villamosított fővonalon örömöt szerzett az apróságoknak. A mozdonyt egy 3500 LED-ből álló 350 méter hosszú fényfüzér díszítette.

tomeg.jpg

Óriási tömeg várta a Fényvonatot / Fotó: Györkös

Nagy élményt szereztek a szülők a gyermekeiknek, akiket kivittek az állomásra és várták a feldíszített Göcsej InterCity vonatot. Az apróságok beszéltek is a mozdonyhoz és jó utat kívántak: „Szia Fényvonat! Jövőre is várunk!” - köszöntek el tőle, amely tartva a menetrendet pár perc múlva indult is Zalaegerszegre, a célállomásra.  

A nagy sorozatban gyártott mozdony a felhasznált szilicium-egyenirányítóról kapta a Szili elnevezést még 1960-ban. A technológia sikeres, hiszen még mindig alkalmazzák és már az unokák utaznak a mozdonyhoz kapcsolt kocsikon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2218014814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása