Szó-labor

Ajkai kórus énekelt a balatonfüredi szentmisén

2023. január 06. - Csendesné Bosits Éva

Kedves meghívásnak tett eleget a Szó-labor munkatársa, amikor a karácsonyi ünnepkör befejezéseként a balatonfüredi Római katolikus plébániatemplomban tartott szentmisén vett részt, ahol az ajkai Jubilate Nőikar vízkereszt előestéjén énekelt és tette meghitté az eseményt, lágy, kellemes hangzásával.

img_20230105_190611.jpg

Az advent első vasárnapjától tartó időszak számos ünnepet foglal magában, így az advent négy vasárnapját, András, Borbála, Szent Miklós (Mikulás) és Luca napját, a szentestét, a karácsonyt, az aprószenteket, a Szent Család vasárnapját, a Szilvesztert, az Újévet, továbbá Szűz Mária Istenanyjának és vízkeresztnek az ünnepét. Ezen ünnepek egyházi lezárása január 6-án a vízkereszttel történik, amikor a karácsonyi fényeket, a feldíszített fákat is leszedik.

img_20230105_175348_2.jpg

Dr. Fodor János, a „vörös templom” plébánosa fogadta a 18 ajkai kóristát, akik a szertartás keretében latin énekekkel örvendeztették meg a híveket a liturgiában való közreműködésükkel, majd a mise végén néhány alkalomhoz illő kórusművet adtak elő. Többek között Ave Mariat, Boldogság-dalt, Ír áldást, de a lelkekre ható Graham dal a Te felemelsz és a Pie Jesu is elhangzott. A vendégszereplést szervezte és a nőikart vezényelte Hartinger Nándorné, kísért Vörös Jánosné.

img_20230105_185801_2.jpg

Élmény volt a hallgatóság számára és a kórusnak is énekelni ebben a monumentális templomban, amelynek alapjait 1926-ban rakta le dr. Rott Nándor megyéspüspök. A neoromán stílusban épült templom 40 méter hosszú, 20 méter széles és 10 méter magas. A két tornya 35 méter magasságig emelkedik. A környéken található permi vöröskőből készült és Krisztus Király tiszteletére szentelték fel. Az épület Balatonfüred meghatározó jelképe. Ajkához is kapcsolható a megyéspüspök által, hiszen a Jézus Szíve templom is az ő szorgalmazására épült meg 1934-ben.

Dr. Fodor János plébános köszönetét fejezte ki a szép előadásért és reményét, hogy Balatonfüred hívei más alkalomból is hallhatja majd a Jubilate Nőikar műsorát.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr318019936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása