Szó-labor

Bagolylesen a városban

2023. január 12. - Szántó Renáta

bagoly22.jpg

Ajka kedvelt téli látványossága az a bagolycsapat (család?), amelyet évről évre felfedezhetünk az óváros fáin pihenni. Ez idén sincs másként, hiszen a nyolcemeletes mellett, a Móricz Zsigmond utcában (az egykori vendéglátóhellyel szemben) a szemfülesek ezúttal is megtalálhatják tollas barátainkat.

Három nagy és egy kis bagoly hoz színt és némi huhogást a környék életébe. Feltehetőleg Erdei fülesbaglyokról van szó, amelyet a Magyar Madártani Egyesület (MME) 2020-ban az év madarának választott a közönségszavazás eredményeként.

bagoly4.jpg

Néhány érdekesség az Erdei fülesbagolyról:

  • A leggyakoribb bagolyfaj Magyarországon. Fészket nem épít, hanem varjúfélék, vagy ragadozó madarak fészkét foglalja el, esetleg valamilyen emberi építmény padlására költözik be és ott neveli fel fiókáit. Érdekessége, hogy jellegzetes tollfülei csak díszek, az igazi fülnyílásai a fej két oldalán találhatók, és igen nagyok, mivel a hallása is igen kifinomult. Szemei narancssárgák. A baglyok szemei igen nagyméretűek, és a szemgolyókat nem, vagy csak nagyon korlátozottan képesek mozgatni. Ennek kompenzálására viszont akár 270 fokos szögben el tudják forgatni a fejüket.
  • Amikor beköszönt a tél, az erdei fülesbaglyok csapatokba verődnek és beköltöznek a lakott területekre, ahol általában örökzöldeken tanyáznak (Ajkán mondjuk pont nem.). Zömmel fenyőfákkal tarkított városi parkokban, templomkertekben, de akár egy kertes ház udvarán álló fenyőfáin is találkozhatunk velük. Nappal a fákon alszanak, éjszaka pedig vadászni indulnak. Patkányokat, házi egereket, vagy ha azokból kevés van, akkor a téli hónapokban apró testű madarakat (verebeket, cinegéket) is zsákmányolnak.
  • Magyarországon Túrkevét és Kisújszállást tartják a „baglyok fővárosának”, mert egyes években az ott telelő erdei fülesbaglyok száma az ezret is eléri - olvashatók az alábbi infók a Körös-Maros Nemzeti Park oldalán.

bagoly3.jpg

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület önkéntesek bevonásával minden évben megszámolja a telelő erdei fülesbaglyokat. A következő számlálás 2023. január 20-23. között lesz, ebbe mindenki bekapcsolódhat. Részletes információk az MME honlapján olvashatók.

Ha sétálunk az óvárosban, ne hagyjuk hát ki huhogó barátaink megfigyelését! Jó program lehet gyermekekkel, családdal is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr7718024460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása