Szó-labor

Mindennapi kenyerünk

2023. január 20. - Csendesné Bosits Éva

Évek óta próbálkozom a kenyérsütéssel. Először az motivált, hogy van a családban kettes cukorbetegséggel bajlódó és a kezdetekben nem lehetett olyan teljes kiőrlésű kenyeret vásárolni, aminek az íze, az állaga megfelelő lett volna. Így aztán sokszori próbálkozás után sikerült megfelelőt kisütni, amelynek a formája ugyan némi kívánnivalót hagyott maga után, de később finomítottam azon is. 

Napjainkban a kenyér árának drasztikus emelkedése is hozzájárult ahhoz, hogy egyre gyakrabban kapcsolom be a sütőt.

Most a 2023-as év első veknijével szeretnék mindenkinek az asztalára friss kenyeret kívánni egész évben. 

img_20230118_154103_2.jpg

A férjemnek nagyon ízlik / Fotó: Csendesné Évi

Hozzávalók a kovászhoz:

20 dkg rozsliszt,

2 dl langyos víz,

1 evőkanál cukor,

1,5 dkg friss élesztő.

Hozzávalók a dagasztáshoz:

Az elkészített kovászból 30 dkg,

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,

25 dkg BL55-ös fehér búzaliszt,

300 ml langyos víz,

1 evőkanál olaj,

2 púpos kávéskanálnyi só.

img_20230118_140224_2.jpg

Ha valaki szereti a serclit, annak tökéletes / Fotó: Csendesné Évi

A készítés folyamata:

Előző este elkészül a friss kovász: 2 dl langyos vízbe egy evőkanál cukrot teszek egy tálba, majd 1,5 dkg friss élesztőt futtatok fel és 20 dkg rozslisztet keverek bele. Az este folyamán az első megkelést követően még egyszer megkeverem. Másnapra ebből 430 gramm kovász érlelődik.

Ebből 30 deka kovászt használok fel a kenyérhez. 25 deka teljes kiőrlésű búzalisztet és 25 deka BL55-ös fehér lisztet, 300 ml langyos vizet, egy evőkanál olajat teszek a tálba és 3x10 percet géppel dagasztom fél óránkénti pihentetéssel. Utolsó dagasztáskor két kávéskanál sóval ízesítem. Keverőtálból kivéve még kézzel gyúródeszkán kidolgozom, majd nagy méretű sütőpapírral bélelt jénaiba formázom. Fél órát kelesztem. Megszórom a tetejét liszttel. Éles késsel bevagdosom és jénai tetővel együtt 220 fokos légkeveréses sütőben 40 percet sütöm, majd a tetőt leveszem és 200 fokon még 20-25 percet sütöm. Kiveszem, farácsra rakom. Vízpermettel meglocsolom, Konyharuhával letakarom. Kihűlés után szeletelhető. (Természetesen kézzel is lehet dagasztani, aki nem szereti a gépet, vagy nincs a konyhájában.)

Ebből a mennyiségből egy kilós kenyér kerekedett ki, amelyet egy hétig lehet fogyasztani, különösebb állagromlás nélkül. Sok időnek tűnik, amíg elkészül, de a pihentetési időt hatékonyan is fel lehet használni.

Ezt a receptet örömest ajánlom mindenkinek, aki kicsit egészségesebben próbál étkezni. Ezen kívül fehér kenyeret, zsemlét és kiflit is sütök rendszeresen. Egy idő után nem nagy kunszt a kenyérfélék sütése, de öröm a fogyasztása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr4418030168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása