Szó-labor

Cserépkályha és kandalló, avagy alternatívák napjaink fűtési kihívásaira

2023. január 24. - Szántó Renáta

kandallo.jpg

Behavazott. Ilyenkor jól esik a meleg házban kuckózni, s a fűtőtestek közelében olvasni, pihenni egy kicsit. Persze a kép „idilli”, hiszen az elszálló energia- és gázárak miatt sokan otthon is a réteges öltözködést választják inkább a pénztárcájuk túlterhelése (extrém magas számla) és a komfortérzetük helyett. Pont ezért kulcskérdés manapság, hogy mivel fűtsünk, hogyan fűtsünk, hogy jusson is, maradjon is?

Ha felújításba, vagy építkezésbe fogunk, számtalan lehetőség közül választhatunk már a napelemes rendszerektől, geotermikus fűtésen át a kandallókig és cserépkályhákig. Utóbbiakról az éppen Ajkán dolgozó, dudari Magyar János cserépkályha és kandalló készítőt kérdeztük, aki 26 éve kezdett el cserépkályha építéssel foglalkozni. A szakember a fűtés egyik régi alternatíváját, a szilárd fatüzelést fejtette ki bővebben a Szó-labornak.

20220924_192844.jpg

Modern kivitelezés, barátságosan pattogó tűz.. kell ennél több? / Fotó: Magyar János

Mennyire van igény mostanság a fatüzelésre?

- A fatüzelés mindig is jelen volt a fűtési alternatívák között, de a jelenlegi energiaárak miatt most még népszerűbb lett, mivel akár teljesen független tud lenni a gáz- és villanyenergiától, így nem terheli plusz kiadással a családok költségvetését.

Mi a különbség a cserépkályha és a kandalló között? Melyiket érdemes inkább választani?

- A mai felgyorsult világban nagyon meg kell gondolni, hogy melyik tüzelőberendezést választjuk. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is. A most épülő, jól szigetelt házakban bármelyik alkalmazható, míg egy szigeteléssel nem rendelkező házban inkább a cserépkályhát javasolnám, ugyanis egy jól megépített cserépkályha a nagy tömegénél fogva másnapig képes tartani a meleget. Egy modern kandallóval fűtött háznál pedig maga az épület a hőtartó tömeg. Cserépkályha és kandalló is készülhet mázas kerámiából, tehát ez nem jelent különbséget. Magyarországon nagyon sok jó minőségű kályhacsempegyártó vállalkozás van, melyek termékeit jó szívvel tudom ajánlani.

cserep1.jpg

Ha eldöntöttük, hogy melyiket szeretnénk, mennyi idő alatt érkezhet meg a kiválasztott „alapanyag” a beépítéshez?

- A megnövekedett igények miatt sajnos nem ritka a féléves várakozási idő a csempegyártóknál. A kandallóknál egy kicsivel jobb a helyzet, ugyanis lényegesen rövidebb átfutási idővel érkeznek meg a megrendelt termékek, de ott sem ritka a több hónapos várakozási idő a termék típusától, illetve gyártójától függően. A modern stílusú kandallók úgynevezett speciális „grenaisol” anyagból készülnek, amelyek nagy előnye, hogy tetszés szerint festhetők és burkolhatók.

Milyen formai lehetőségek vannak a beépítésnél? Lehet játszani a stílussal, alakkal, vagy standard elemekkel kell számolnia a megrendelőnek?

- A lehetőségek szinte korlátlanok, mivel a kályhacsempegyártók óriási formaparkkal rendelkeznek, a grenaisol táblákból készített kandalló lényegében bármilyen formára alakítható.  Ezért nem ritka, hogy egy kályha vagy kandalló akár több hétig is készül.

epul111.jpg

A precíz kivitelezés akár több hetes munkát is jelenthet / Fotó: Magyar János

A felújítók gyakori tapasztalata, hogy Mekkmesterekbe futnak és így rémálommá válik a megvalósítás. Hogyan lehet jó szakembert találni a munkára?

- Fontos, hogy szakember legyen! A Dunántúlon és országosan is nagyon sok jól képzett kolléga dolgozik a szakmában. Véleményem szerint olyan szakit kell választani, akinek látták a referenciáit vagy ismerősöktől hallották a jó hírét. Az olyan építőket, akik nem tudnak kivitelezői nyilatkozatot kiállítani az elvégzett munkáról, jobb elkerülni, hiszen a fűtőrendszereknél különösen fontos, hogy szakszerű, biztonságos rendszerek kerüljenek a megrendelők otthonába.

epul2222.jpg

Mivel fűtsünk kandalló, illetve cserépkályha esetén?

- Ebben nincs különbség, bármelyikről legyen is szó, csak száraz, keményfával szabad fűteni. A nyersfa (ami ugye még nedvességtartalommal rendelkezik) használata energiát vesz el és károsítja a tüzelőberendezést, valamint a kéményt is. Sőt! Korom és kátrány képződik, így kéménytűz is kialakulhat.  Fontos tehát a jó minőségű tűzifa megválasztása.

Akinek sikerült felkelteni az érdeklődését a fent részletezett fűtési lehetőségekkel kapcsolatban, az keressen fel egy cserépkályha és kandalló építő szakembert, aki a tervezéstől a kivitelezésig segít majd a további kérdések megválaszolásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5818032438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása