Szó-labor

Az ajkai Plazma Center támogatása a tüdőbetegekért

2023. február 08. - Rücker Évi

Az egészségtudatosság és a szűrővizsgálatok jelentősége is előtérbe kerül az év második hónapjában, hiszen február 4. a Rákellenes Világnap. Az ajkai Plazma Center rendszeres támogatója az alapítványoknak. Így a Farkasgyepű Tüdőgyógyintézetet keresték fel, hogy a Farkasgyepűi Tüdőbetegekért Alapítványt támogassák. A tüdődaganat megelőzéséről, előfordulásáról is képet kaphattunk dr. Király Zsolt főigazgató főorvosnak köszönhetően a Plazma Centerben, február 3-án.

Nagy Annamária, az ajkai Plazma Center vezetője felhívta a figyelmet a szűrések fontosságára, a megelőző vizsgálatokra, valamint kiemelte, hogy február 3-án minden megjelent plazmaadó után ezer forinttal egészítik ki a százezer forintos támogatás összegét. Így végül összesen 130.000 forinttal sikerült hozzájárulni a gyógyító munkához. Dr. Király Zsolt főigazgató főorvos megköszönte az adományt, amit az általuk kezelt betegek diagnosztikájához és egyéb ellátásukhoz szükséges eszközök beszerzésére fogják felhasználni.

plazma.jpg

A megyében lakók vagy személyesen, vagy rokonokon, ismerősökön keresztül már kapcsolatba kerülhettek a farkasgyepűi intézménnyel. A krónikus hörghurut az egyik fő betegség, amit kezelnek, a másik a tüdődaganat. A daganatos megbetegedéseket tekintve a tüdődaganat az egyik leggyakoribb daganatos betegség a világon. Statisztikai adatok szerint az Európai Unióban kilenc másodpercenként fedeznek fel daganatos betegséget, melynek jelentős része tüdődaganat és sajnos halálozásban vezető mind a férfiak, mind a nők körében – tudtuk meg a főigazgatótól. Férfiaknál vezető daganatos megbetegedés is - míg a nőknél az emlődaganat a leggyakoribb, de ez szerencsére jobban gyógyítható. A főorvos azt is elmondta, hogy a jólétünknek, a születéskor várható magasabb élettartamnak egyik következménye ez a betegség, ami ötven éves kor alatt ritkán fordul elő.

A megelőzésre fontos hangsúlyt fektetni. A tüdődaganat egyik legfontosabb oki tényezője a dohányzás: a tumor előfordulására ötször akkora esély van, mint a nem dohányzók esetében. A legfontosabb tehát az, hogy ezt a kiváltó tényezőt elkerüljük – fogalmazott a szakember, aki hozzátette, hogy a dohányosoknak negyven éves kor felett évente ajánlott a mellkasröntgen felvétel készíttetése.

Pernesz Kinga marketing asszisztens elmondta, hogy a tüdőbetegek mellett a plazmaadóikra is gondoltak ezen a napon, akik magasabb kifizetésre számíthatnak és két szűrőcsomagot is kisorsolnak közöttük. Plazmaadónak bárki jelentkezhet 18 és 60 éves kor között, akinek a testsúlya legalább 50 kilogramm és nem haladja meg a  130 kilogrammot.

Amennyiben valaki úgy dönt, hogy adója 1%-át felajánlja a Farkasgyepűi Tüdőbetegekért Alapítvány (8582 Farkasgyepű, Külterület 049/2 Hrsz.) részére, adószámuk: 18939530-1-19

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr7418043706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása