Szó-labor

A kerek évforduló összegzésért kiált – de egy kicsit másként – Utassy István 75!

2023. február 13. - Szántó Renáta

Tudtátok, hogy Utassy István nyugalmazott címzetes iskolaigazgató, egykori önkormányzati képviselő ma ünnepli 75. születésnapját?

Ez alkalomból az ünnepségeken tartott beszédeinek hosszúságával egyenesen arányos „néhány gondolatban” összegezzük, hogy miként ismerik őt a barátok, jó ismerősök, na és persze az ajkaiak. Mert hát ismeretségből nincs hiány. De hát ilyen a tanáremberek és a közéleti szereplők élete is… Ha pedig ez a kettő egy személyben testesül, akkor a vele kapcsolatos anekdotáknak és történeteknek se szeri-se száma.

gyj_utassy_istvan_2224.jpg

Az önéletrajzi adatokkal, kitüntetésekkel most nem foglalkoznánk, elvégre nem múzeumi szócikk készül, csak egy kis szubjektív válogatás.

Pista bácsi Debrecenből érkezett Ajkára, ugyanis a szíve a bakonyi tájékra húzta, így házassága révén már több mint 50 éve városunk polgára. Egykori kollégái és diákjai pontos, következetes, alapos, lelkiismeretes embernek jellemezték, aki vezetőként is mindig megállta a helyét.

Barátai szerint a politikában, közügyekben máig naprakész. Az oktatás, kultúra, sport Bermuda- háromszögében jól navigált a város érdekeivel összhangban mindig, de most sincs olyan rendezvény, ahova ne látogatna ki szívesen és ahol ne fogadnák örömmel. Sport iránti rajongása közismert.

Gyakran mond kritikát, de sosem ellenséges célból teszi. Egyszerűsíti, nem bonyolítja túl a problémákat. Szavainak súlya van, de a gyűlöletet nem ismeri. Az igazságtalanságot nem tűri, a sunyiságtól, alattomos áskálódástól kibillen nyugalmából. Humora csendes, laza, poénjai váratlanok, ütősek. Legtöbben olyan társasági embernek gondolják, aki népszerű, de soha nem tolakodó.

Önzetlen és segítőkész, ha hozzáfordulnak a számára fontos emberek.  Számos egyesületet, alapítványt, civil szervezetet és nyugdíjas klubot támogat, így nem meglepő, hogy rengetegen adnak máig a véleményére, meglátásaira.

Örömmel emlegeti baráti beszélgetések során a régmúlt időket, egykori kollégáit és a neves sportsikereket (ahol mindig hangsúlyozza a támogató család szerepét).

dsc_8548.jpg

Nem az a típus, aki csendes szemlélője a világnak, tájékozottsága mindig továbblendíti a beszélgetéseket.

Közben pedig „csak” éli a nyugdíjas hétköznapokat. Kertészkedik, nagy gonddal metszi a gyümölcsfáit, olvas, zenét hallgat, rendezvényekre jár, és ami talán a legfontosabb: rajongva szereti három unokáját.

Hát ilyen Utassy István! Ezúton is Boldog Születésnapot kívánunk neki a Szó-labor nevében, erőben, egészségben, családja körében!

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5918047646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása