Számos kenyér receptet lehet olvasni az interneten, de mégis azokhoz nagyobb a bizodalom, amelyet olyan ismerősök ajánlanak, akiknek a kenyeréből már fogyasztottunk.
Most a Tósokberéndért Egyesület egyik jó sütő-főzője, Csizmadia Győzőné Jutka fehér kenyér receptjét közöljük, amellyel már több alkalommal megkínálta az egyesület tagjait.
A készítés folyamata:
Jutka előző este elkészíti a kovászt 20 dkg BL 80-as lisztet kever össze 1,5 dl vízzel és 0,5 gramm friss élesztővel. Letakarja és 10-12 órát állni hagyja a konyhapulton.
Másnap az elkészült kovászhoz ad 20 dkg réteslisztet, 20 dkg BL 80-as lisztet, 1 dkg élesztőt belemorzsol és körülbelül 1,5 dl langyos vízzel, 2 teáskanál sóval és 2 evőkanál olajjal alaposan kidolgozza. (A liszt eltérő minősége miatt előfordulhat, hogy 1-2 kanál vizet kell még hozzáadni).
Kelesztő tálban 50 percet keleszti. Megformázza, sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba teszi (lehet fém, fedeles kacsa sütőbe is tenni). Ismét keleszti 50 percet. Közben a sütőt felmelegíti 230 Celsius fokra. A kenyértészta tetejét pengével 2-3 helyen bevagdossa. A sütőedény fedelét vízzel lespricceli, majd a tésztát lefedve 220 fokra csökkentett melegben 25 percig süti, mikor lejár az idő, akkor 210 fokon még 25 percig süti. Kiemeli az edényből a kenyeret és a rácson a lekapcsolt sütőben 5 percet hagyja pihenni. A sütőből kivett kenyeret rácsra helyezi, megspricceli hideg vízzel és hideg helyre teszi kihűlni, ahogy mondja boldogan hallgatja, ahogy hűlés közben beszélget a kenyere.
Jutka elmondta, hogy hosszú évek tapasztalata van a háta mögött és egyre finomabb kenyeret, kiflit tesz az asztalra. Már szinte nem is vásárol a boltban pékárut.
"Csak csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni"-vallja Csizmadiáné Jutka, aki e szerint él és süti az ízletes kenyerét hétről, hétre
Jutka kovászos kenyere / Fotó: a kenyér készítője