Szó-labor

Jutka kenyere

2023. február 15. - Csendesné Bosits Éva

Számos kenyér receptet lehet olvasni az interneten, de mégis azokhoz nagyobb a bizodalom, amelyet olyan ismerősök ajánlanak, akiknek a kenyeréből már fogyasztottunk.

Most a Tósokberéndért Egyesület egyik jó sütő-főzője, Csizmadia Győzőné Jutka fehér kenyér receptjét közöljük, amellyel már több alkalommal megkínálta az egyesület tagjait.

A készítés folyamata:

Jutka előző este elkészíti a kovászt 20 dkg BL 80-as lisztet kever össze 1,5 dl vízzel és 0,5 gramm friss élesztővel. Letakarja és 10-12 órát állni hagyja a konyhapulton.

Másnap az elkészült kovászhoz ad 20 dkg réteslisztet, 20 dkg BL 80-as lisztet, 1 dkg élesztőt belemorzsol és körülbelül 1,5 dl langyos vízzel, 2 teáskanál sóval és 2 evőkanál olajjal alaposan kidolgozza. (A liszt eltérő minősége miatt előfordulhat, hogy 1-2 kanál vizet kell még hozzáadni).

jutka_kenyere.jpg

Kelesztő tálban 50 percet keleszti. Megformázza, sütőpapírral bélelt fedeles jénaiba teszi (lehet fém, fedeles kacsa sütőbe is tenni). Ismét keleszti 50 percet. Közben a sütőt felmelegíti 230 Celsius fokra. A kenyértészta tetejét pengével 2-3 helyen bevagdossa.  A sütőedény fedelét vízzel lespricceli, majd a tésztát lefedve 220 fokra csökkentett melegben 25 percig süti, mikor lejár az idő, akkor 210 fokon még 25 percig süti. Kiemeli az edényből a kenyeret és a rácson a lekapcsolt sütőben 5 percet hagyja pihenni. A sütőből kivett kenyeret rácsra helyezi, megspricceli hideg vízzel és hideg helyre teszi kihűlni, ahogy mondja boldogan hallgatja, ahogy hűlés közben beszélget a kenyere.

jutka_kenyere-2.jpg

 

 

Jutka elmondta, hogy hosszú évek tapasztalata van a háta mögött és egyre finomabb kenyeret, kiflit tesz az asztalra. Már szinte nem is vásárol a boltban pékárut.

"Csak csinálj minden nap valami olyat, ami boldoggá tesz, hogy a lélek szeressen benned lakni"-vallja Csizmadiáné Jutka, aki e szerint él és süti az ízletes kenyerét hétről, hétre

 

Jutka kovászos kenyere / Fotó: a kenyér készítője

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr4818049740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása