Szó-labor

A kóstoló hagyománya

2023. február 17. - Csendesné Bosits Éva

kostolo-3.jpg

A rendezvényt az egyesület két harmonikása, Csorba Tamás és Angermayer Tibor tette hangulatossá. / Fotó: Györkös

Hosszú évtizedeken keresztül a gazdálkodók, a disznóvágásokat követően kóstolóval ajándékozták meg a munkákban részt vett segítőket, de a szomszédok, rokonok is kaptak a friss javakból.

kostolo-4.jpg

A Tósokberéndért Egyesület társadalmi eseménnyé fejlesztette ezt a szokást. Amikor lekerül a füstről a kolbász, a disznósajt, akkor kiegészítve néhány finomsággal vacsorára hívja az egyesület tagjait függetlenül attól, hogy dolgoztak a disznóvágás napján, vagy sem.

kostolo-2.jpg

Idén február 13-án Geri Gyula elnök köszöntötte a kóstolásra érkezőket, közöttük Dorner László alpolgármestert. A tányéron disznósajt, tokaszalonna, kolbász, töpörtyű, kolbászhússal töltött szűz pecsenye, májas és házi savanyúság volt. A kóstolóra érkezők megtöltötték a közösségi ház nagy termét és jóízűen elfogyasztották a felkínált falatokat, majd baráti beszélgetésen tervezgették a jövő programjait, különösen a kolbásztöltő versenyt és a kocsonya főzést.

Évente ezen az eseményen ismerteti a disznóvágás szervezője a kiadásokat és a keletkezett végtermékek sorsát, amely az éves ellátmányt biztosítja a rendezvényeken. Idén is, mint minden évben Csendes Róbert felelős állította össze a beszámolót.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr818051694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása