Szó-labor

Ajánló. Hova menjünk csoportosan kirándulni?

2023. július 03. - Csendesné Bosits Éva

A Tósokberéndért Egyesület egy tartalmas kirándulást szervezett Budapestre. A résztvevők mind  nyugdíjasok voltak. Igy a szervezés utazási része leegyszerűsödött, hiszen sem az ajkai helyijáraton, sem a vonaton Budapestig, sem a főváros tömegközlekedési eszközein nem kellett jegyet váltani.

Csupán a Zene Házába és a Néprajzi Múzeumba kellett a belépőt megvásárolni. Mindkét helyen nyugdíjas csoport révén fél árat kellett fizetni, sőt 70 év felett még további kedvezmény is járt a múzeumban. Még egy nagyon egyszerű ebédet is lehetett igényelni 1900 forintért a múzeum bisztrójában.

img_20230330_100351_2.jpg

Az Anonymus szobor előtt a Vajdahunyad várában a csoport /  Fotó: Csendesné Éva

S, hogy mi mindent lehetett ilyen pénzügyi keretek között megnézni? – Élmény volt a Kisföldalattin utazni. A Millenniumi Földalatti Vasút 1995-ben kapott eredeti burkolatot, ezzel nagy lépést tettek azért, hogy 2002-ben a világörökség része lett a kontinentális Európa első metrója.

A Széchényi fürdő megállónál szálltak le a földalattiról. A 110 éve létesített „Szecska” fürdőpalota jellegű építmény első artézi kútját 1868 és 1878 között fúrták, 970 méter mélyből 74,5 fokos vizet hoztak a felszínre. A második kút 1936-ban 77 fokos vizet adott, amely 1246 méter mélyből tör elő. Ezen gyógyvizeket használják főleg ízületi bántalmakra és rehabilitációra.

A Városligeti Műjégpálya beton teknőjét is láthatták a kirándulók. Télen műjégpálya üzemel a területen, nyáron vízzel árasztják el és kellemes felüdülés az idelátogatók számára. 1895-ben építették a neobarokk stílusú épületet, amely 1944-es bombázások alatt használhatatlanná vált, de az ötvenes évektől számos híresség edzett itt és a nagyközönség számára kellemes téli időtöltést nyújt napjainkban is.

img_20230330_102836.jpg

A Zene Házát járják körül az egyesület tagjai /Fotó: Csendes Róbert

A Vajdahunyad vára Történelmi épületcsoportját Alpár Ignác építész álmodta meg. Eredetileg az erdélyi vár másolata volt fából és kartonból, de a nagy sikerre való tekintettel kőből és téglából átépítették. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum található az épületekben.  A csoport megtekintette Anonymus és Hunyadi János szobrát az épület kertjében és megtalálta Lugosi Béla Drakula gróf mellszobrát is az egyik épület sarkán. 

A Zene Háza parkjában a zene játszótéren újra érezhették a gyermeki játékok örömét, majd az épületben ezernyi csodára találtak. Hangdimenziók – Zenei utazás térben és időben című állandó kiállításon a természet hangjaitól egészen korunk elektromos zenéjéig több interaktív bemutatáson vettek részt. A másfél óra szinte kevésnek bizonyult.

img_20230330_150551.jpg

Az utcákra tagolt kiállítótérben itt egy bútor ritkaságot szemlélhettek meg /Fotó: Csendes Róbert

A Néprajzi Múzeumban a Megérkeztünk kiállítást egy felkészült tárlatvezető mutatta be. Továbbá több ezer kerámiát és Budapest maketteket nézhettek meg.

Befejezésül egy egyszerű ebédet fogyasztottak a múzeum Etno bisztrójában és ezzel a kirándulás hivatalos része lezárult.

Most így, hogy sikeresnek mondhatjuk ezt a csoportos programot, bátran ajánljuk minden közösségnek, akik a megszokott hétköznapokon túl szép, minőségi élményekre vágynak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr4618091390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása