Szó-labor

A padragkúti kolbászolók

2023. február 26. - Rücker Évi

A kolbásztöltés nem újkeletű találmány, hanem régi hagyomány, amire több városrészben is láthatunk példát. Az idén a padragkútiak is úgy döntöttek, hogy csatlakoznak hozzá és a Padragkúti Művelődési Ház udvarán szervezték meg a programot február 18-án.

A Civil Fórum „Padragkútért” Egyesület vezetőjét, Róka Józsefet kérdeztük a kolbásztöltő verseny lebonyolításáról. József elmondta, hogy hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a közösségi eseményt, ahova civil szervezeteket és magánszemélyeket vártak. A nevezési díj fejében kaptak kolbászhúst a versenyzők, akiknek a hozzávalókról és az eszközökről maguknak kellett gondoskodniuk. A vendégek részére népkonyhát hoztak létre, vagyis vásárolni is lehetett a frissen kisült húsból, ami mellé jól esett egy csésze tea, vagy forralt bor.

kolbi_padrag.jpg

Zeneszó mellett, jó hangulatban folyt a munka a sátrakban, ahol házi pálinkáról, süteményekről és ropogós pogácsáról is gondoskodtak a résztvevők. A tíz csapat tízféle receptet használt a tökéletes íz elérésére érdekében. (E téren az újságírónak nincs különösebb tapasztalata, így újdonság volt a cukor hozzáadása a húshoz, ami jobban kihozza az ízeket, azaz ízfokozó hatása van.) Kiss Erik, a Kiss Vendéglő tulajdonosa zsűrizte a nyers, illetve a sült disznóságokat, amiket előzőleg a halimbai Tóbel János és felesége sütött ki.

Szentmiklósiné Czibere Csilla tájékoztatott minket az eredményekről, eszerint: I. helyezett a Csékúti Baráti Kör lett a különleges citromos kolbásszal. Szigeti László (Lala) és csapata isteni kolbásza a II. helyezésre volt elegendő. Őket követték a Bányász Hagyományőrzők és a Bányász Kulturális Egyesület, akik az úgynevezett „sittes” kolbászukkal vitték el a III. helyet (bányászok lévén nem meglepő ez a jelző). Különdíjat a Tóth és Kelemen család kapott - ők a népkonyha részére töltötték a kolbászt.

Az oklevél mellé minden versenyző csapat ajándékot kapott, az ajkai Csarnok ABC felajánlásának köszönhetően. Az első három helyezett a Kiss Vendéglőben levásárolható utalványokkal is gazdagabb lett.

Az esemény részvevői: Csékúti Baráti Kör, Csékúti Hegyért Egyesület, Retro Klub I., Retro Klub II., Bányász Hagyományőrző és Bányász Kulturális Egyesület. Nyugdíjas Baráti Kör, Szigeti László és csapata, Rózsavölgyi Norbert csapata, a Tóth és a Kelemen család, valamint a Civil Fórum Padragkútért Egyesület.

A kolbásztöltés hagyományát szeretnék megőrizni a jövő generációja számára, ezért egy receptfüzet is készülőben van.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr7618058144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása