Szó-labor

Tavaszköszöntő táncház a Zagyva Bandával

2023. március 20. - Rücker Évi

A Nagy László Városi Művelődési Központ aulája adott otthont a fergeteges hangulatú, népzenei programnak március 17-én, amire nagy volt az érdeklődés. Egyrészt gyermek- és felnőtt táncházba, másrészt fiatal muzsikusok koncertjére várták a vendégeket.

Aki járt már néptáncbemutatón, tisztában van vele, hogy a jókedv garantált. Ezen a programon sem kellett csalódnia senkinek. Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője, Ramasz László volt az este házigazdája, aki Fodor Eszterrel - az óvodás és a senior csoportok vezetőjével – közösen irányították és megtáncoltatták a csemetéket (olykor pedig a szüleiket is.) Ma már kétszáznál is több gyerek van a néptánc utánpótlásban Ajkán. A táncház attól különleges, hogy élő zenére tanulják a lépéseket, ami maradandó élmény.

kep11_1.jpg

Az aulában óriási volt a zsivaj, aminek ezúttal mindenki örült. A gyerekek lelkesen ugráltak, énekelték a bohókás, vidám dalocskákat, tapsoltak és követték a felnőttek mozdulatait. Óriási energiák szabadultak fel, kizárólag boldogan kacagó arcokat lehetett látni - igazán jó érzés volt végignézni a teremben. Egy kis hangszerbemutatóval is összekötötték a programot, a gyerkőcök a cimbalom nevét találták ki a legnehezebben.

kep2.jpg

A Zagyva Banda koncertjén kalotaszegi muzsikát hallhattunk, majd felcsíki dallamok csendültek fel. Utóbbinál szerephez jutott a gardon nevű hangszert, ami a csellóhoz hasonló, házi készítésű, négyhúrú, ütőhangszer. Szépen szólt a bodrogközi cimbalommuzsika és a méhkeréki muzsika is. A zenészek szülőfalujukból, Turáról sem feledkeztek meg a repertoárjukban, emellett cigány zenét is játszottak.

A Zagyva Banda tagjai: Boda Gellért (hegedű), Boda Márton (bőgő), Szabó András (brácsa), és Tóth Sebestyén (cimbalom).

A szórakoztató népzenei programot a felnőttek táncháza zárta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2918075622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása