Szó-labor

Ünnepeltek a bányász hagyományápolók

2023. április 07. - Csendesné Bosits Éva

A múlt század végén sorra alakultak a nyugdíjas klubok, amelyek főleg munkahelyek nyugdíjba vonult egykori dolgozóit tömörítették, azzal a céllal, hogy közösségeket alkotva programokat, elfoglaltságokat biztosítsanak a munka világán túl az idős embereknek.

Így 1998. március 28-án, 25 éve több, mint 60 egykori bányász és családtagok megalakították a Bányász Hagyományápoló Nyugdíjas Klubot Bábics Gábor vezetésével.

25_ev_resztvevok.jpg

E jubileumra gyűltek egybe az egykori Kaszinó nagytermében az ünnepeltek és az ünneplők, akik hagyomány szerint a Bányászhimnusz eléneklésével kezdték a rendezvényt. Jelenleg 30 fő a klub létszáma, amelyet Varga Károlyné vezet. A városvezetés részéről Dorner László alpolgármester köszöntötte az egybegyűlteket. Kihangsúlyozta a klub hagyományápolás területén végzett rendkívüli munkáját. Visszaemlékezett azokra az időkre, amikor az óvodások és az iskolások „Jó szerencsét” köszönéssel üdvözölték a felnőtteket (e sorok írója is).

25_klubvezeto.jpg

Varga Károlyné a klub 25 éves tevékenységéből többek között kiemelte a Borbála-napok szervezését, a Felsőcsingeri temető ápolását, a Bányásznapi és az 1909-es bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére szervezett ünnepségeket továbbá a bányászdalok gyűjtését, Csongrádi Katalin vezetésével, az énekkar működését, amely sajnos már megszűnt.

Részt vett az eseményen Oravecz Edit, Herendi József és Győr Sándor különböző bányász szervezetek képviseletében. Paulics István, az országos szövetség elnökhelyettese, megyei elnök és Vallerné Horváth Andrea, a városi elnök díszoklevelet adott át a klubnak. Az alapítók közül négyen Molnár Gyuláné, Czingleg Sándor, Czingler Sándorné és Ihász Józsefné Varga Károlyné klubvezetőtől emléklapot vehetett át.

25_ev_pansipos.jpg

Koloszár Csilla pánsípművész és Czingler Sándor alapító tag /Fotó: Györkös

A eseményen ünnepi műsor keretében meglepetésként Koloszár Csilla pánsípművész lépett fel. Preiningerné Csatári Mária szavalatával tette ünnepélyessé a jubileumot és a Sparkle Dance School csoport fiataljai nagy sikerrel mutatták be tánctudásukat Steiner-Kelemen Kata vezetésével.  A finom vacsorával ízesített est folyamán Pék Attila és Pékné Nyírő Anita szolgáltatta a zenét.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5918081174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása