Szó-labor

Hamarosan megjelenik ismét az Ajkai Századok

2023. április 11. - Csendesné Bosits Éva

Megalakulásról:

Ajka máig egyetlen helytörténeti folyóirata egy folyamat eredményeként született meg. 2001-et írtunk, amikor megjelent a Pannon vallomások című irodalmi antológia az Ajkai Városszépítő Egyesület kiadásában, Nagy Lajos nyugállományú alezredes főszerkesztésében. A szerkesztő bizottság tagjai Gál Zsigmondné, Horváth Tibor, Tilhof Endre és Utassy Istvánné voltak.

img_20221013_181728_2_2.jpg

Szinte párhuzamosan vele 2003-ban létrehozták a HONISMERETI KUTATÁS TÁMOGATÁSÁÉRT ALAPÍTVÁNYT, amely kuratóriumának az elnöke Lóránd Péter, az ajkai zsidóság kutatója volt. További tagok: Poór Andrásné Tatai Izabella, Heffler László, Tilhof Endre és dr. Szabó Lászlóné dr. Nika Mária. Az alapítvány célja: a honismereti munka támogatása, a kutatómunka tevékenység kiterjesztése, a város polgárai és az ifjúság bevonása a helytörténeti kutatásokba, a kiadványok megjelentetésének a támogatása.

2004-ben Tilhof Endre révén találkozott ez a két csoport és Nagy Lajos főszerkesztésével kiadták az Ajkai Századok jubileumi helytörténeti évkönyvet az önkormányzat támogatásával 62 oldalon. Tíz éven át megjelent a kiadvány, évente egyszer, Ajka és a hozzá csatolt községek helytörténetével foglalkozó folyóiratként. Nagy Lajos sajnálatos, 2014-ben bekövetkezett halálával megszűnt a lap. Négy év szünet után Tilhof Endre – aki közvetlen munkatársa, szerkesztőtársa volt a főszerkesztőnek – szorgalmazására újraindították a századokat a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár égisze alatt, Bábics Valéria támogatásával. A főszerkesztői tisztet Csendesné Bosits Éva vállalta el.

Általánosságban:

A folyóirat tartalmát tekintve Ajka és a településrészek történetével foglalkozik.

Állandó rovat kíséri figyelemmel a kerek évfordulókat, amelyben 800 évre tekintenek vissza. A neves személyek elvesztését követően életútjukat ismertetik a szerzők.

Tematikus számok az évfordulókhoz köthetők 45 éves, 50 éves, 60 éves város, illetve a 60 éve felszabadult város, 1956-os 50 éves évforduló, a 20 éve Hild érmes város, az első világégés centenáriumára, a második világháború befejezésének 75. évfordulójára megjelentek.

Törekszik a csoport egy-egy esemény, személy és település kerek évfordulóinak a bővebb kifejtésére is.

Elmondható, hogy szerencsés helyzetben van a város néhány területen, ahol lelkes adminisztrátorok mindent rögzítettek. Szinte állandó téma a bányászat. Jól dokumentált a Kaszinó kultúrház, az üveggyár. Viszont számos üzem a privatizáció után megsemmisítette a dokumentációját.

Szerkesztés:

Az elkészült írások sokrétűek a kutatott témák, a helyszínek és a mélység tekintetében is. Ezért a szerkesztés némely esetben nehézségekbe ütközik. Ki-kimaradnak írások, amelyet olykor nehezményeznek az alkotók. A szerkesztő munkáját két éve immáron két lektor is segíti Tilhof Endre és dr. Gasztonyi Erzsébet személyében. 

Támogatók:

A mindenkori önkormányzat támogatja a folyóiratot. Az elmúlt öt évben és 2012-ben a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár finanszírozta a kiadást. Tavaly az Ajkai Városszépítő Egyesület is hozzájárult a kiadáshoz. Közösségek, amelyek támogatják az Ajkai Századokat a településrészek (Padrag, Csékút, Csingervölgy, Bódé, Rendek, Gyepes, Tósokberénd) egyesületei, klubjai, baráti körei.

Visszajelzések:

A helytörténeti csoport klubként vesz részt a folyóirat elkészítésében. Ők alkotják a magját a századoknak. Általában tudják, hogy ki milyen témán dolgozik. Talán név szerint ismerik azokat is, akik olvassák a kiadványt, mert szinte minden évben ugyanazok az érdeklődők. Sőt témajavaslatokat is kapnak. A tavalyi számban például az üveggyár története ilyen megkeresés után került be a lapba.

Pozitív visszajelzéseket kapnak a városlakóktól, az elszármazottaktól, az adatközlőktől, akik között vannak más településeken élők is.Tilhof Endre éveken keresztül fontosnak érezte elvinni és bemutatni a Honismereti akadémiára a századokat, ahol a résztvevők körében pozitív volt a fogadtatás.

---- Egy talán nem mindenhol bevezetett kezdeményezés, hogy a város általános és középiskolái is kapnak meghívást a könyvbemutatókra, ahol a megjelent képviselőknek, (osztálynak) átadnak egy példányt a folyóiratból, azzal a szándékkal, hogy történelemórán, osztályfőnöki órán, honismereti szakkörön dolgozzák fel a benne található témákat.

----Könnyű helyzetben vannak a klubtagok, hogy más egyesületekben is dolgoznak, így helytörténeti vetélkedők témájaként (ajánlott irodalomként) is feldolgozzák a megjelent kiadványokat. Például a 100 fős Tósokberéndért Egyesület vetélkedőjén 2x 13+1 kérdést állítottak össze, amit átlagosan 75%-ban helyesen oldottak meg a résztvevők.

Kellemes visszajelzéseket kaptak a szerzők, amikor Ajka exkluzív főterén, az Agórán standot nyitottak és ott árusították a századok még el nem adott példányait két délután. Ez is egy tanulságos élmény volt. Egy fiatalember minden olyan kiadványt megvásárolt, amelyben a bányászatról volt szó, mert a nagypapája bányász volt és minél többet meg szeretett volna tudni az egykori bányászok életéről.

Elmondható, hogy nagyon hálás dolog átadnunk az olvasónak, az érdeklődőnek az Ajkai Századokat. Legalább 20 helytörténettel foglalkozó van a településen, akik megérdemlik az elismerést, akik minden ellenszolgáltatás nélkül végzik a munkájukat, ahogy a szerkesztő és a lektor is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9318059768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása