Szó-labor

Hit és orvostudomány kéz a kézben jár - dr. Csókay András tartott előadást Ajkán

2023. április 29. - Csendesné Bosits Éva

Országjárásának ajkai állomásán találkozhatott a publikum dr. Csókay András idegsebésszel, aki napjaink tudományos életének megosztó személyisége keresztény hitének nyílt vállalásával.

Sokakat érdekelt a nemzetközi tekintélyű főorvos munkássága, hiszen zsúfolásig megtelt a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár színházterme április 27-én délután, amikor Krisztus, a tudomány megváltója címmel tartott szabadegyetemi előadást, amelynek egyik szervezője, moderátora dr. Petrányi-Szöőr Anna pszichológus-jogász volt.

dr_csokay_andras.jpg

Dr. Csókay András előadás közben / Fotó: Györkös

A rendkívül érdekes előadás két téma köré csoportosult. Az elsőben a megtérését osztotta meg a hallgatósággal az orvos, amikor 42 évesen választott, hogy farizeus, pogány, vagy tanítvány közül melyik utat járja? – Ő a tanítványt és a missziót választotta, amelyet Afrikában Nigériában is folytat még napjainkban is. Gyógyít, operál, imára buzdít egy olyan országban, ahol a lakosság 20 %-a nem kap orvosi ellátást, ahol mostoha körülmények között élnek az emberek.

nigeriai_gyermekek_kozott.jpg

Részlet az előadásból  - nigériai gyermekek körében

Dr. Csókay missziójának eredményeként 150-en ingyenes egészségügyi ellátást kaptak a magyar orvoscsoporttól, de több, mint 140 nigériai diáknak fizetik a tandíját és adományokkal is támogatnak szegénységben élőket. Egyszeri esemény és élmény volt, amikor az előadáson megjelent az afrikai kórház vezetője, aki nem mellesleg a papi hivatást is gyakorolja továbbá a nigériai érsek, akik az ajkai közönség előtt is megköszönték a magyar orvoscsoport misszióját.

a_nigeriaiak.jpg

A nigériai kórház vezetője, a tolmács és a nigériai érsek / Fotó: Györkös

A nigériaiak hálásak, ugyanakkor a doktor által vezetett csoport is sok erőt kap a távoli országban élőktől, főleg a gyermekektől, akiknek az arcán mosoly ül. Istentiszteletek közben énekelnek, táncolnak (Magyarországon a manapság elterjedt örömtánc, akár Nigériából is jöhetett). Az ima mindennapjaik részévé vált. A betegségben szenvedőkért, a műtétek sikeréért rózsafüzért mondanak. Az évekig tartott missziójukat Dr. Csókay és munkatársai fotókkal, rajzokkal illusztrálták, amelyek több alkalommal a közönség szívébe hatoltak.

A program második részében, a 2019-ben szétválasztott bangladesi sziámi ikerpárról, a beavatkozás körülményeiről tudhatott meg részleteket a hallgatóság. Tudományos jelentősége mellett az idegsebész különös szerepet tulajdonít a Názáreti Jézusnak, hiszen, ahogy mondta Krisztus útmutatásának az eredményeként dolgozta ki az azóta elterjedt műtéti technikát.

A beavatkozás után az ikerpár Rabeya és Rukaya külön életet élhet. A hallgatóság az előadásból megtudhatta, hogy Rabeya állapota a 30 órás műtét következtében, négy év után kielégítő (magyar gyermekdalt a médián keresztül több esetben lehetett hallani tőle) Rukaya, viszont agyvérzést kapott, amelynek eredményeként nem tud teljes életet élni, de él. Napjainkban már hazatérhettek a falujukba, ahol szeretetben élnek.

Az előadás alatt több esetben értesülhetett a közönség arról, hogy az orvosokat, tudósokat a Jézushitük miatt megannyi vád éri.  A nézőkhöz eljutott, hogy jó néhány tanúságtétel, a bizonyságok ellenére méltánytalanok a támadások, annál is inkább, mivel a gyógyításhoz, a gyógyuláshoz a hit elengedhetetlen. Hogy ez valóban így van-e, az mindenkinek a saját döntésén múlik!

Dr. Csókay András

1974-ben érettségizett az ELTE Apáczai Csere János Gimnáziumban, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán szerzett diplomát. Később a Budapesti Orvostudományi Egyetemet (jelenleg SOTE) is elvégezte. Mérnöki precizitásának az előnyeit is felhasználva 1994-ben idegsebész lett. Több klinika főorvosaként dolgozott. Nevéhez fűződik az innovációs műtéti technika, az agyi érvarrás. Nagy jelentőségű a tumorkezelésre kidolgozott új módszere. 2003-óta számos gyakorlati tudományos kutatást végzett és alkalmazott a mikrosebészetben. Mindezek eredményeként kérték fel őt és csapatát a bangladesi sziámi ikrek szétválasztására.  A föltámadott Krisztus tanítványaként a hit és az élet egységét hirdeti. Missziós tevékenysége során terjeszti az evangéliumot. Öt gyermeke született.

Elismerései: Príma-díj, a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztje, Semmelweis Ignác-díj, Budapest díszpolgára.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr3718113368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása