Szó-labor

Ajkai fiatalok, akikre büszkék lehetünk - Egresi Máté

2023. május 05. - Csendesné Bosits Éva

Kevés céltudatosabb fiatal van Egresi Máté sakkozónál. Kijelenthetem mindezt, hiszen már több, mint tíz éve kísérem figyelemmel a kimagasló sakkteljesítményét. Első kiemelkedő eredményét akkor érte el, amikor 2011-ben megnyerte a Veszprémi Nyár sakkversenyt. Akkor ezt hírül adhattam.

14 évesen már tudta, hogy mivel szeretne foglalkozni, ha megnő! – A matematika logikája és a fizika törvényszerűségei érdekelték a legjobban.

egresi_mate-2.jpg

Magyar Egyetemi - Főiskolai Bajnokságon sikerrel vette az akadályokat. Két éremmel a nyakában

Napjainkban az ELTE matematika-fizika szakán ötödéves. Még egy éve van hátra a hatéves képzésből, de már dolgozik is. A budapesti Bessenyei György Gimnáziumban óraadó, mellette pedig magántanítványai is vannak. Munkahelye, a gimnázium a versenysportoló fiatalok számára biztosít olyan programot, ahol a sport mellett a tudásuk is versenyképes lehet. Máté itt tanít, amely ideális hely számára, hiszen ő is sportol. Félprofi szinten sakkozik, de mellette több sportágat hobbi szinten művel.

Egresi Máté 23 éves FIDE-mester. Versenyzőként a nemzetközi-mesteri cím elérése lenne a célja, bár ehhez sajnos kevés az, amennyit egyéb elfoglaltságai mellett jelenleg a sakkal tud foglalkozni. Természetesen reméli, hogy ez a jövőben változni fog. Komolyabban foglalkozik sakk tanítással is, így a másik célja az lenne, hogy minél több gyereknek át tudja adni a sakk szeretetét. Egy alkalommal erről is vallott: „Én amikor sakkot tanítok, úgy érzem magam, mint a hal a vízben, hiszen sakkozni és tanítani is imádok.”

Tavaly nyáron hírül adtuk az orosházi és tapolcai sikerét, amikor három versenyen több címvédőt sikerült legyőznie és a 25 mérkőzésből 19-et megnyert és egyet sem veszített el.

Idén folytatja ezt a remek sorozatot.

Az április 30-án megrendezett Magyar Egyetemi - Főiskolai Bajnokságon sikerrel vette az akadályokat. A rapid kategóriában lebonyolított verseny abszolút esélyese Balog Imre nemzetközi-nagymester volt, aki az ország egyik legjobbja (2021-ben magyar bajnok volt) ebben az időbeosztásban (mérkőzésenként 10-10 perc gondolkodási idő, illetve lépésenként 5 másodperc bónusz idő jár).

Máté így számolt be a pár napja megrendezett viadalról: „A verseny első 3 mérkőzését sikerült megnyernem, ekkor játszottam az addig szintén 100%-os Balog Imrével. Azt hiszem, erre a partimra vagyok a legbüszkébb, mert meglepetésre sikerült jobb állást elérnem, melyben neki kellett küzdenie a döntetlenért, amit végül el is ért. Ezt követően sajnos csak döntetlent játszottam az 5. fordulóban, és hiába nyertem meg az utolsó két meccset is, a listavezető rajtam kívül mindenkit legyőzött, így ő lett az első.

A végeredmény:

  1. Balog Imre 7/6,5 pont
  2. Egresi Máté 7/6 pont
  3. Tóth Dániel 7/5,5 pont

Szintén említésre méltó, hogy a verseny egyben az egyetemek között is zajlott. Az egyetemek 3 legelőrébb végzett hallgatójának a pontjait összeadták, és ez alapján hirdettek eredményt. Idén az ELTE csak meglehetősen kevés hallgatót indított, ennek ellenére (jelentős hozzájárulásommal) csapatban is a 2. helyet szereztük meg a Budapesti Corvinus Egyetem mögött.”

egresi_mate_2023.jpg

Ajkai versenyen 2023-ban / Fotó: Györkös

Mátéra a Sentimento Ajka BSK is számíthat. Ismeretes, hogy a Szuperligában harmadik lett az ajkai gárda, továbbá a második csapat a következő idényben is az NBI-ben indulhat.

Csak gratulálni tudunk Egresi Máté teljesítményéhez, aki minden versenyen városunkat is képviseli kis országunkban. További sikereket kívánunk a sakkban, a tanulásban és a magánéletében egyaránt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5018117196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása