Szó-labor

Örömtánc jellemezte az Ajkai Aerobik Sportegyesület évadzáró gálaműsorát

2023. június 28. - Rücker Évi

A Nagy László Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében június 20-án mutatta be az idén tizennégy éves egyesület az elmúlt év munkáját.

Gyerekkorban, ha valakivel megszerettetik a mozgást, nagyobb eséllyel fog felnőttként is sportolni. Ennek az ellenkezője is igaz, vagyis, ha nincsenek sikerélményeink gyermekkorunkban, felnőttként már sokkal nehezebb megszeretni bármilyen mozgásformát. Ezért is tartom nagyszerűnek, hogy az aerobikos gyerekek viselkedésén mindig az látszik, hogy nem a megfelelési kényszer hajtja őket, hanem a mozgás öröme. Az edzők nem elvárásokat állítanak eléjük, hanem engedik, hogy mindegyikük a maguk ütemében sajátítsa el a mozdulatokat.

A bemutatójukat nem a szigorú rend jellemezte, de nem is a rendetlenség, sokkal inkább a gyerekek habitusához igazodott. Egy ilyen elfogadó közegben, amit az edzők teremtenek meg, törvényszerű, hogy a gyerekek jól érzik magukat. Elismerést pedig mindegyikük egyformán kapott, ami szintén nagyon szimpatikus volt szülőként és nézőként egyaránt. Családias, közvetlen hangulat jellemezte az esti műsort.

aer1.jpg

Krützner Márta vezetőedző ismertette a szülőkkel és a hozzátartozókkal az elért eredményeket. Utoljára 2021 decemberében volt gálaműsoruk. Az egyesület folyamatosan oktatja a gyerekeket különböző korcsoportokban. Számos országos és területi versenyen vettek részt. Fontosnak tartják a korai kezdést, mert vannak olyan képességek, melyek óvodás korban fejleszthetők leghatékonyabban. Ilyen például a ritmusérzék, a hajlékonyság, funkcionális és koordinációs képességek. A gyerekek önbizalmát, előadó képességét a különböző fellépések során erősítik.

Óvodás korban az életkori sajátosságokhoz igazítják az oktatást. A műsorban adtak is ebből egy kis ízelítőt, hogy lássa mindenki, hogyan épülnek fel ezek a koreográfiák. A tanulás az utánzáson alapul, emellett a játékosság is nagyon fontos, ezért mesék, versek segítségével sajátítják el a mozdulatokat. Játék közben észre sem veszik, hogy bizony sokat tanulnak és fejlődnek. Az edzések lényege, hogy a gyerekek úgy sportoljanak, hogy közben jól érezzék magukat. Izgatottan és lelkesen várják az edzéseket és ez a legfontosabb.

aer2.jpg

A haladó csoportba már jól megalapozott képességekkel érkeznek a gyerekek, amelyekre tovább lehet építeni az akrobatikus elemeket, a bonyolultabb koreográfiákat. Nem okoz gondot a versenyeken való szereplés sem, mert addigra már kellő magabiztossággal, fegyelemmel, önbizalommal rendelkeznek.

A 2022/2023-as nevelési évben négy helyszínen tartottak edzéseket heti rendszerességgel: a Patakparti, a Vízikék és a Zöldikék Óvodában, a haladó iskolás csoport pedig a Fitromax Szabadidőközpontban edzett. A Patakparti Óvodába a padragkúti Szivárvány Óvodából is jártak edzésekre gyerekek. 

A covid megtorpanása után versenyeken is részt vettek: az UP3-as korcsoport a Diákolimpián, ahol a triójuk az 5. helyen végzett, az UP4-es korcsoport versenyzői pedig a Magyar Kupán bontogatják szárnyaikat, ahol trió kategóriában a 7., csoport kategóriában az 5. helyen állnak, amely országos szinten nagyon jó eredménynek számít. Kisebb területi versenyeken is indultak, ahol arany, ezüst és bronzérmet szereztek.

Krützner Márta köszönetet mondott Kovács Bíborka edzőnek - aki rengeteg segítséget nyújt a gyerekek oktatásában, fejlesztésében -, és a szülőknek, hogy támogató hozzáállásukkal segítik az egyesület munkáját.

A műsorban igyekeztek mindent megmutatni, amiket az edzéseken tanultak. Jó hangulatú, közös bemelegítés után az óvodások több csoportban mutatták be a tudásukat, majd a haladók, az iskolások produkciói következtek. Egyéni és páros koreográfiákat is előadtak a gyerekek. A hangulatot tovább fokozta a meglepetés: a vidám örömtáncok.

A gála végén minden gyerek egyenként vehette át a tornászjellel ellátott egyedi arany érmét - egy kis édességgel kiegészítve-, az egész éves lelkes munkájáért.

Az aerobikos apróságok július első hetét ismét sport- és élménytáborban töltik, majd a jól megérdemelt pihenés után augusztusban folytatódnak tovább az edzések.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr4618152556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása