Szó-labor

Ilyen még nem volt - Zarándoklat Bakonygyepestől Magyarpolányig

2023. május 14. - Csendesné Bosits Éva

A VIA CALVARIA, Csendhegyek útja zarándoklat itt a közelben! Nem csupán a hívő embereknek, hanem minden környező településen lakó, a természetet, a nyugalmat szeretőnek ajánljuk.  

gyepes.jpg

Kálvária Bakonygyepes /Fotó: Györkös

Az Európa Kulturális Fővárosa Via Calvaria program keretében lehetőség nyílik, hogy a Bakony és a Balaton-felvidék keresztútjait szervezetten megtekinthetik a benevezett nyolc helyszínen (Magyarpolány/Bakonygyepes, Lókút, Zirc, Barnag, Olaszfalu, Gyulafirátót, Jásd, Városlőd/Márkó). Az elmúlt közel háromszáz évben emelt kálváriák kiemelkedő kulturális, természeti és épített örökséget képviselnek, amelyeket mindenképp érdemes felkeresnie azoknak, akik a helyi értékeken alapuló kulturális élményre vágynak. Bizonyára sokan vannak, akik nem jártak még a kuriózumnak számító Bakonygyepesen nemrégen létrehozott új és a Magyarpolányban lévő Európahírű kálváriánál. Most itt az alkalom, hogy együtt egy közös séta keretében ezt megtegyék.


polany.jpg

Kálvária Magyarpolány / Fotó: Györkös

Időpont: 2023. május 26.

17.30 óra: érkezés Bakonygyepesre a katolikus templom melletti kálváriához busszal, személyautóval, kerékpárral esetleg gyalogosan. A bakonygyepesi Kálvária megtekintése. Igény esetén a közelben a régi iskolában berendezett helytörténeti emlékeket is megnézhetik az érdeklődők.

18.00 órakor indul a séta, a zarándoklat Magyarpolányba a Passiójáték helyszínére. A 3-4 kilométeres rövid út alatt a Bakonyalja lélekemelő vidékét tekinthetik meg a résztvevők. A 21.00 órakor kezdődő Passióra jegyet vásárlók ott maradnak Magyarpolányban.

20.00 órakor induló járattal lehet visszautazni Bakonygyepesre, illetve Ajkára azoknak, akik nem tekintik meg a Via Lucis, azaz A fény útja alcímet viselő Passiójátékot.  Természetesen, aki gyalog szeretne visszatérni, az megteheti.

A szervezők szeretettel várják a résztvevőket.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2618121646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása