Szó-labor

Élményfestéssel a lélek középpontja felé

2023. május 22. - Szántó Renáta

Mikor szántál időt önmagadra? Mondjuk 3 kerek órát? Hogy tényleg a saját igényeidre, érzéseidre, belső hangodra hallgass, s nem csak kipipálandó feladatként ugorj át a magadnak engedélyezett "énidőn"? Ugye nem mostanában...

Rohanunk. Sikert, pénzt, visszacsatolásokat, kapcsolatokat, tárgyakat hajszolunk. A megoldást mindenre instant és azonnal várjuk a külvilágból. Közben pedig elveszünk. Nincs önbizalmunk, nem ismerjük magunkat, a határainkat, a bennünk rejlő képességeket, s azt sem tudjuk igazán, hogy kik vagyunk valójában. Létezünk, de mégsem élünk, mert felaprózódunk közben. Túl sok szerepben állunk helyt nap mint nap. Azt érezhetjük, hogy az élet satuban tart, vagy bedarál minket, de a fogunkat összeszorítva lépkedünk, mondván még így is megy nekünk. Jó ez így? Főleg, hogy a legfontosabbat elfelejtjük. Magunkat. Általában ezt már csak akkor vesszük észre, ha úthengerként lapossá préselt minket a sors és megjelennek a testi tünetek, a földbedöngölő diagnózis, a magány, az elhidegülés, a szorongás, a kirekesztettség érzése, bárhogy is fogalmazva a "mélység".

111.jpg

Marianna szerint mindenkiben benne van a képesség / Fotó: Bajczi Marianna

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor döntenie kell. Folytatja az önpusztító életmódot, aminek következtében rövid időn belül kiég/ megbetegszik / belehal, vagy NEM-et mond és kiszáll a mókuskerékből, hogy teljesen más szempontok szerint építhesse újjá önmagát és értékelje át a helyét a világban.

Az ajkai származású Bajczi Marianna élete tökéletes példája az utóbbinak. Ő az a nő, aki mindenen keresztül ment, amin csak lehetett (válás, egyedülálló anyalét, vállalkozói életforma, magasra ívelő siker majd nehézségek, halálos betegség stb.), de nem adta fel. Az utolsónak hitt pillanatokban mert 180 fokot változtatni, mely alapjaiban rengette meg világképét, gondolatait, szemléletmódját. Az alkotás, a rajz, a művészetterápia révén kapcsolódik azóta az emberekhez. (Ezáltal jutott el a világ számos pontjára is, Vietnámtól Déván át Indiáig).

22_1.jpg

Csoda születik / Fotó: Bajczi Marianna

Mi pedig ennek jótékony hatását élvezhettük május 21-én, amikor élményfestésen tanulhattunk tőle, s legfőképpen önmagunkról. Méghozzá rengeteget.

A kis teremben mindenki izgatottan várta, hogy miként fog minket Marianna megtanítani festeni. Ő pedig megmutatta, hogy bizony erre mindenki képes. Igazi varázslat történt, pedig egyikünk helyett se dolgozott. Csak utat mutatott, hogyan találjunk rá rejtőző képességeinkre. Úgy repült el a három óra, hogy a végén a társaság felocsúdva konstatálta, hogy már vége is?!

33.jpg

A zene még különlegesebbé tette az alkotás folyamatát, főleg, hogy egy léleksimogató afrikai hangszert, korát hallhattak a jelenlévők / Fotó: Bajczi Marianna

Igazi utazás volt ez a lélek középpontja felé. Köszönet Mariannának és segítőjének, Lamine-nak érte. A fiatalember élő, hangszeres kísérettel  segített a jelenlévőknek (nyugat-afrikai lanton játszott, melynek neve Kora), hogy rátaláljanak a harmóniára, arra az útra, mely önmagukhoz vezet.

Ha tehetitek, menjetek el Marianna valamely foglalkozására (élményfestés, jobb agyféltekés rajztanfolyam, töklámpakészítés) a későbbiekben! Garantáltan feltöltődve és magatokat jobban megismerve tértek majd haza.

Remek program lehet barátoknak, vagy családoknak is, erősítve a köteléket.

 

Bővebb infó, későbbi időpontok, részletek alább érhetők el:

FB: MariannaArt Kuckó Siófok

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCyx8iN3n0hwF7NO7OtA_Tig

Insta: zeninlight

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr1718130324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása