Szó-labor

Sokrétű zeneművészeti program a kerek évfordulót ünneplő Ajkai Zeneiskola hangversenyén  

2023. június 04. - Rücker Évi

Az idei tanév végével a 60. születésnapját ünneplő Ajkai Kocsár Miklós Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskola jubileumi rendezvénnyel összekötött gálakoncertet adott a Nagy László Művelődési Központ és Könyvtár Színháztermében, május 26-án. A magas színvonalú esemény fővédnöke Kocsár Miklósné Herboly Ildikó volt.

Kocsár Balázs Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Állami Operaház Főzeneigazgatója is tiszteletét tette a hangversenyen.

Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében felhívta a figyelmet a zeneiskolák jelentőségére és a zenei műveltség jellemfejlődésre gyakorolt pozitív hatásaira.

zenesuli2.jpg

Szücs Krisztián, a zeneiskola intézményvezetője több elismerést is átvehetett az este folyamán. A város polgármestere, Schwartz Béla, a képviselő testület nevében Oktatásért-Nevelésért Díszoklevelet adományozott Szücs Krisztiánnak, megköszönve a kimagasló tevékenységét. Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének elnöke országosan elismert, kiváló iskolának nevezte az ajkai intézményt, majd Díszoklevelet nyújtott át a 60. évforduló alkalmából.

Szücs Krisztián intézményvezető nagy tisztelettel adózott elődeinek. Mint mondta, sajnálatos módon sokan vannak olyanok, akikkel már nem tudnak együtt örülni. Elsőként Somogyi Miklóst említette, aki 1957-ben, az intézményes zeneoktatás megalapozásának évében költözött Szegedről Ajkára és 1962-1965 között vezette az intézményt. Neki köszönhető az iskola első, önálló épületének birtokba vétele és felújítása. Somogyi Miklós korai halála után Kilyénfalvi Ödönné, Vera néni vette át az intézmény vezetését és huszonnégy évig állt a zeneiskola élén. Nagyrészt neki köszönhető, hogy a zeneiskola másfél évtizedes vándorlást követően végre otthonra talált a Városliget elragadóan szép környezetében. Úttörő szerepe volt a zeneóvodai foglalkozások bevezetésében, valamint országos mélyrézfúvós versenyek megszervezésében. A ’80-as évek közepére már országos hírűnek számított az intézmény, mely fénykorában több mint 520 növendékkel és 24 pedagógussal büszkélkedhetett. Következetes és tisztességes munkával mindent elért, amire az általa vezetett iskolának szüksége volt. (Vera néni egyik fia a közönség soraiban foglalt helyet, a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozatával kitüntetett Kilyénfalvi Gábor, hegedűkészítő mester.)

20230604_180416.jpg

Szücs Krisztián hatalmas virágcsokorral köszöntötte Erdélyi Tiborné, Éva nénit, aki 1989-1990 között vezette az iskolát, Medgyesy Miklósné Éva nénit, aki 1999-2004 között, végül közvetlen elődjét Cserményi Zsoltot, aki 2004-2016 között vezette az intézményt.

Az ünnepségen elhangzott, hogy az ajkai zeneiskolában végzett növendékek közül másfél százra tehető azoknak a száma, akik hivatásuknak választották a zenei pályát. Az egyik legfiatalabb Keller Dávid, akinek Katona Mária és Kovácsné Pogány Kinga voltak a tanárai. A fiatal muzsikus komoly és nehéz darabot hozott a hangversenyre, amit zongorán hallhatott tőle a közönség. (Liszt Ferenc: „Obermann völgye”)

zenesuli1.jpg

A közös zenélés örömét osztotta meg velünk Kiss Virág (Cserményi Zsoltnál kezdett hegedülni), Kiss Csongor (gordonka) és Keller Dávid (zongora) alkotta trió, akik egy könnyedebb művet, Debussy: „C-dúr Trió IV. tételét” adták elő.

2022 szeptemberében alakult a Csengő Női Kamarakórus, Kanyárné Grünvald Petra vezetésével. Létrejöttük és művészeti tevékenységük célja, a zeneiskola névadója életművének ápolása. Így két Kocsár Miklós darabot énekeltek: „Adjon az Isten”, „Szerelem emléke”. Fuvolán közreműködött Kovács Imre, zongorán Kovácsné Pogány Kinga.

A jubileumi ünnepségre alakult kamarazenekartól Mozart: B-dúr Divertimento II. tételét hallhattuk. Művészeti vezetőjük Némethné Pongrácz Judit volt, vezényelt Szücs Krisztián.

Az est fénypontja Vörös Szilvia operaénekes szereplése volt, aki fantasztikus produkciójával (Vivaldi: Nisi Sominus részletek) elvarázsolta a közönséget. Szilvia 2014-ben debütált a Magyar Állami Operaház színpadán, szólistaként 2018-tól tagja a bécsi Staatsoper társulatának. A zeneiskola jelenlegi és korábbi tanáraiból, növendékeiből álló vonós kamarazenekar kísérte az énekest, melynek művészeti vezetője Szücs Krisztán volt. Weiner: „Rókatánc” és Piazzola: „Tango” című művét szintén előadták.

A kortárs zene sem hiányzott a produkciók sorából, egy ma élő francia zeneszerző Emmanuel Séjourné: „Losa” című művét választotta az ütős kamaraegyüttes. A tagok közül érdemes kiemelni Grünvald Lászlót, aki az országos hírű Talamba együttes alapító tagja és zeneszerzője. A zenekar egyik fő feladatának tekinti a zene megszerettetését a hátrányos helyzetű, nehéz sorban élők számára.

20230604_180357.jpg

Szücs Krisztián intézményvezető megköszönte az esemény támogatását Ajka Város Önkormányzatának, a Nagy László Művelődési Központ és Könyvtárnak, az Ajka Városi Bányász Fúvószenekarnak, valamint a Kocsár Miklós Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítványnak.

A program hivatalos része után a zeneiskola udvarán tanár-diák találkozóra várták az ünneplőket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr7918136462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása