Szó-labor

Köszönet a véradóknak! Ma a Véradás Nemzetközi Napját ünnepeljük

Kampánnyal segítik a véradók toborzását

2023. június 14. - Rücker Évi

A mai napon, vagyis június 14-én köszöntjük világszerte azokat az önfeláldozó embereket, akik vérüket adják azért, hogy beteg embertársaikat megmentsék. A jeles nap alkalmából összegyűjtöttük a témával kapcsolatos legfontosabb információkat.

 A véradók olyan hősök, akik nélkül nem lenne gyógyítás. A véradás a legnagyobb segítség, amit csak adhatunk egymásnak, aki pedig kapja, annak az életet jelenti. Aki vért ad, az három ember életét menti meg.

veradas.jpg

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2004-ben bejelentette, hogy minden év június 14-én ünnepelni fogjuk a véradókat. Ezen a napon született ugyanis a Nobel-díjas Karl Landsteiner, osztrák-magyar fiziológus és immunológus, aki 1901-ben felfedezte a vércsoportokat (A,B,0).

Magyarországon a véradás szervezése a Magyar Vöröskereszt feladata, a szervezet szorosan együttműködik az Országos Vérellátó Szolgálattal. A véradók száma sajnos egyre csökken: a KSH adatai szerint 2014-ben 407 ezer véradás volt, tavaly pedig mindössze 343 ezer véradás történt.

A betegellátás zavartalansága érdekében napi 1600 véradóra van szükség. Így a Magyar Kórházszövetség, az Országos Vérellátó Szolgálat és a Richter Anna díjas „Visz a vérem” projekt összefogott. Kampányuk célja, hogy 100+1 véradó-toborzó influenszer képzésével és közösséggé építésével népszerűsítsék a véradást. Ehhez csatlakozott többek között a Valmar együttes, Rékasi Károly és Pikali Gerda színművészek. A kampánnyal egy olyan véradó hálózat jöhet létre, ami hosszabb távon is fenntartható. A legrövidebb lejáratú vérkészítmény mindössze öt napig tárolható, így egyetlen nap sem maradhat véradók nélkül.

Tavaly már elindult az úgynevezett Pelikán-nap, ami jelzi, hogy a kötelező kivárási idő letelt és az értesítés napjától a donor újra jelentkezhet véradásra. Ez az Országos Vérellátó Szolgálat szolgáltatása: automatikus e-mailt küldenek azok számára, akik rendszeres véradók. 

Ki válhat véradóvá?

Magyarországon minden 18 és 65 év közötti ember adhat vért, aki egészségesnek érzi magát. Az év 365 napján a nők 4, a férfiak 5 alkalommal adhatnak vért, vagyis nőként évente 12, férfiként pedig 15 ember életét menthetjük meg.Két véradás között 56 napnak kell eltelnie, mivel a szervezet ennyi idő alatt regenerálódik. Szükség van vérre a műtéteknél, nagyobb vérveszteséggel járó sérüléseknél, vérképzést gátló betegségeknél, illetve szülési komplikációknál.

Magyarországon a lakosság 3-4 %-a véradó, a cél az lenne, hogy a magyarok 5%-a adjon vért. A nyári fesztiválszezon idején remélhetőleg a fiatalok között is egyre többen lesznek majd a véradók.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr4018146494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása