Szó-labor

A katolikus iskola, ahol mindig történik valami

2023. június 15. - Csendesné Bosits Éva

A tósokberéndiek megtapasztalták, hogy mekkora küzdelmet kell megvívni azért, hogy életben maradhasson a nagy múltú iskolájuk. Amikor pedig letisztultak a tulajdonviszonyok, akkor lehetett egy nagyot álmodni az intézményvezető Rieder Andrásnak és kollektívájának.

img_20230601_110335_2.jpg

Játszótér az iskolában / Fotó: Csendesné B.É.

El lehet mondani, hogy a hetekben minden álom valóra vált, hiszen a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola utolsó betervezett létesítménye, egy komplett játszótér került átadásra az egykori óvoda helyén, amelyet már birtokba vettek a gyerekek. A kicsik a mászókákat, a nagyok a kihelyezett pingpongasztalokat és egyéb sportszereket használják. Ezzel egy évtizedes folyamat zárult le. Megújult, átalakult az iskola teljes egésze.

20230609_123246.jpg

Rieder András és Riederné Fenyvesi Bernadett az elismeréssel /Fotó: katolikus iskola

Szinte az átadással egy időben értesült Rieder András arról az örömteli hírről, hogy az iskola 2023. szeptember 1-től 2026. augusztus 31-ig az ÖKOISKOLA cím használatára jogosult.

Mi is az ökoiskola?

Az ENSI (Iskolai Környezeti Nevelési Kezdeményezések) elnevezésű nemzetközi környezeti nevelési hálózat ökoiskola programjának magyarországi megvalósulásaként működik 2000 óta.

Az "öko" szócska arra utal, hogy a tevékenységet olyan módon végzik, hogy közben a lehető legnagyobb mértékig próbálják megtartani az élővilág érdekeit, értékeit, megpróbálnak minél kisebb károsodást okozni.

Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén, annak működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok, kirándulások szervezése során.

Aki régebb óta figyelemmel kíséri a tósokberéndi iskola működését az tudja, hogy ennek a kritériumnak már egy ideje eleget tesz az oktatási intézmény. Nem csoda, hogy Riederné Fenyvesi Bernadett az első alkalommal benyújtott pályázata sikeresnek bizonyult.

Ünnepélyes eredményhirdetésen vehették át az okmányt június 9-én az ELTE Lágymányosi Campusán. A bírálók a következő elismerő értékelést adták:

A Cím viselésével hazánk, Magyarország és a Kárpát-medence természeti örökségének védelme a fenntarthatóságra nevelés egész intézményes megközelítése melletti elkötelezettségüket nyilvánítják ki. Az ÖKOISKOLA cím elismerése annak a pedagógiai és intézményvezetési folyamatnak, amelynek eredményeképpen tanulóik számára természetessé válik az egészség- és környezettudatos életmód, az igazságos társadalmi berendezkedés iránti igény, továbbá a globális és lokális kihívások iránti nyitottság, valamint aktívan tudnak tenni a felismert problémák megoldásáért. Az iskolában megszerzett tudást és értékrendet a tanulók családjuk vagy tágabb környezetük felé is közvetítik.

img_20230601_113429_2.jpg

A magaságyások az iskolában is népszerűek /Fotó: Csendesné B.É.

Ebben reménykednek a katolikus iskola pedagógusai is. Gyakorlati megvalósításként a tornacsarnok mellett magaságyásokat alakítottak ki már az elmúlt tanévben és a gyerekek haszonnövényeket nevelnek nagy szorgalommal. A következő tanítási évtől pedig nyomon lehet követni az iskola igyekezetét, abban, hogy méltóak legyenek a cím viselésére.

Gratulálunk és azt kívánjuk, hogy az iskolából tisztességes, környezettudatos fiatalemberek kerüljenek majd ki a nagybetűs életbe!

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9418146650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása