Szó-labor

Katolikus iskola: GÁLA 2023

2023. június 18. - Csendesné Bosits Éva

A tósokberéndi Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola június 15-én rendezte meg a hagyományos évzáró gáláját a Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében, mint minden évben most is telt ház előtt.

img_20230615_170152_3.jpg

Gitárosok és az énekkar kiegészülve néhány pedagógussal /Fotó: Csendesné

Nagy esemény ez az iskola életében, sőt a családoknál is, amikor a színpadon láthatják a csemetéiket. Természetes, hogy minden hozzátartozó, szülő, nagyszülő, testvér szorított a szárnyait bontogató kicsinek és nagynak.

Bizonyára mindannyiunk emlékezetében ott van saját gyermekkorának a szereplés előtti szorongása. Látva a mostani gyerekeket, a többség élvezte a szereplés minden percét. Még „górcső” alá vették a nézőteret is és keresték a hozzátartozókat, integettek, sőt volt, hogy le sem akartak menni a színpadról, amikor a műsorvezető invitálására volt szükség. A publikumot is a derültség hatotta át.

img_20230615_174720_2.jpg

A Garabolyok még az üveges tánccal is megbírkóztak /Fotó: Csendesné

A mosolyt előre lehetett borítékolni, ahogy Horváthné Tilhof Gyöngyi igazgatóhelyettes köszöntőjében utalt is rá. „Mi most az Önök izmait szeretnénk megdolgoztatni. A haragos tekintethez 43 izom működésére van szükség. Ennyit sem kérünk Önöktől, csak 17-et, mert ennyi izom munkája szükséges egy mosolyhoz. A mi műsorunk a jókedvre épült, a mosolyra és kérem, egészítsék ezt még ki néhány karizom-erősítő tapsmozdulattal, ha a színpadra lépő gyermekek tánca, éneke, színpadi jelenete és bármi más erre készteti Önöket.”

A kétórányi műsor alatt így is történt. Dícséret illeti a betanító pedagógusokat, hogy többségében nem az egyéneknek, hanem az osztályközösségeknek, művészeti csoportoknak adtak lehetőséget a szereplésre, így a régmúlt dilemmát elkerülték, amikor a kiemelt néhány, sikerekben amúgy is bővelkedő gyermekre kellett a figyelmet fordítani, de a tanárok, tanítók ezzel a közösségi szemlélettel osztályközösségeket is eredményesen építettek.

S, hogy kiknek tapsolhatott a közönség az idei gálán?

Elsőként Varga Attila Ébredj ember című dalát a gitárosok és az énekkar adta elő közös produkcióban, majd a Kis Ne-felejcs és a Ne-felejcs csoport népdalcsokrokkal ejtette ámulatba a közönséget. A hatodik bések a Piroska és a farkas mesét ültették át a mai kor világába. A 2.b osztályos Virág János gitárjátéka érdemelte ki a vastapsot a közönségtől. A Kis Garaboly és a Garaboly tánccsoport ismét fergeteges műsort adott elő. 

img_20230615_181741_2.jpg

De nehéz az iskolatáska-szólt Demjén Ferenc dala az elsősöknek / Fotó: Csendesné

A dzsungel könyvéből volt látható egy jelenetet a 3.b, míg a 2010-es labdarugó vb himnusszá vált dalát az 1.a adta elő. Az 1.b-nek szeptemberben még nehéz volt az iskolatáska, Demjén Ferenc dalára táncoltak.

A 6.a osztály Petőfi Sándor klasszikusát a János vitézt ültette át a reklámok világába. Majd a 3.a osztály a reptérre invitálta a közönséget Korda György segítségével.

img_20230615_185527_2.jpg

...és a nyolcadikosok félig már az iskolakapun kívül / Fotó: Csendesné

A műsor befejezéseként mind minden évben a két nyolcadikos osztály búcsútáncot adott elő az osztályfőnökeikkel közösen, sűrű vastapssal fűszerezve.

Az esemény végén a Szent István-díjak átadására került sor. A diákok közül Csanádi Zara, Móritz Máté, Mészáros Máté, Pásztor Botond és Kapcsos Luca kapott jutalmat nyolc év munkájának elismeréseként. A felnőttek közül idén Dávid Barbara pedagógus és Pálné Fülöp Rózsa pedagógiai asszisztens érdemelte meg a jutalmazást. A szülőket is díjazták; Németh László és Bakos Ferenc vehette át a elismerést. A megtisztelő díjakat Rieder András igazgató és Bakos Frigyes lelki igazgató adta át.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5718148316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása