Szó-labor

Piknik volt a Séd-patak partján, számos ajkaival  

2023. június 20. - Csendesné Bosits Éva

Félidejéhez érkezett a Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozata, amely eseményt a Hosszúasztal nevű rendezvénnyel tették emlékezetessé a szervezők június 18-án délután. 

Az eseménynek a Séd-patak melletti Veszprémvölgyi-rendezvénytér adott otthont, amelyen a 116 régiós település és Veszprém város közösségei, baráti társaságai vettek részt. Így Ajkáról és a környékéről közel 100 fős csoport érkezett a piknikre, amely a Magyar etimológiai szótár szerint, társas összejövetel, ahová a résztvevők maguk viszik a (közösen fogyasztandó) enni- és innivalót.

img_20230618_162935.jpg

A Hosszúasztal és mellette a kavalkád

Varga Andrea hívó szavára a Tósokberéndért Egyesület 18 fővel képviseltette magát. (Még a Régiós ízek versenyébe is benevezett.) Mint minden résztvevő csoport az egyesület tagjai is számos finomsággal terítették meg az asztalokat. A hagyományőrző disznóvágás füstölt portékáiból a Csendes házaspár egy válogatást tálalt fel Somlói borral, zöldségfélékkel, Csizmadiáné Jutka házi sütésű kenyérrel készült. Mellette különféle édes és sós süteményekkel terítették meg az asztalt, amelyből a tagság többi tagja is kivette a részét a két Németh, Kiss, Papp, Szilágyi házaspár szorgalma következtében. Ez alkalommal Ládi János és családja is finomságokkal csatlakozott a társasághoz, sőt időközben az egyik ajkai klubból Németh Zsuzsa is a csoporttal tartott.

img_20230618_154033_2.jpg

A benevezett Tósokberéndért Egyesület csapata

A sok finom ételt néhány pohár frissítő mellett elfogyasztották és jókat társalogtak. Közben a mutatványosok, zsonglőrök, művészek a zenekarok, a nótakörök műsorát tekintették meg. Amerre csak a szem ellátott megterített asztalok mellett jókedvű csoportok élvezték az élet örömeit. Régen látott ismerősök találkahelye is volt ez a kellemes délután.

img_20230618_162915.jpg

A több ezer ember forgataga

S, hogy hányan voltak? Ember legyen a talpán, aki megmondja! Annyi elhangzott, hogy 357 asztalt terítettek meg.  Mindenesetre nagy élmény volt részt venni ezen a rendkívüli eseményen., talán nem túlzás elmondani, hogy egyszeri, megismételhetetlen összejövetel volt.  A nagy számú résztvevőt számos segítő terelte a megfelelő, színes lufikkal jelzett helyre. Az egyesületnek Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém megyei Honismereti Egyesület elnöke, levéltáros, EKF projektfejlesztési tanácsadója segített az eligazodásban.

img_20230618_154056_2.jpg

Sonka, kolbász, szalonna, Somlói bor, Ajka kristály, helytörténeti kiadványok és sokféle sütemény

Egy szépséghibája volt a napnak, mégpedig, hogy vonatpótló buszok közlekedtek Ajka és Veszprém között, pedig a fenntarthatóság jegyében vonattal szeretett volna utazni a csoport. Továbbá hazafelé, egyórás késéssel robogott Veszprémbe a budapesti vonat. Így az egyesület tagjai az esti órákban érkeztek csak haza Ajkára.

 Fotók: Csendes házaspár

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5118149458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása