Szó-labor

Varga György 80 éves

2023. augusztus 05. - Csendesné Bosits Éva

A Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtár kiállítótermében az egykori csékúti, Veszprémben élő, de Ajka közéletének jeles alakjára Varga Györgyre és alkotásaira szegeződött minden tekintet augusztus 2-án.

varga_gy-1.jpg

Varga György és a felköszöntők: Szőke Melinda, Rédling Nikolett, Bábics Valéria és Pomázi László / Fotó: Györkös

A festő, grafikus 80 plusz című tárlatának a megnyitójára gyűlt egybe a sokadalom. Ismerősök, rokonok, egyesületi és klub tagtársai, gimnáziumi osztálytársai mind jó emberek és barátok, akik megtisztelték a nyolcvanadik születésnapját ünneplő alkotót. A városvezetést Dorner László alpolgármester képviselte, továbbá Szőke Melinda, az önkormányzat irodavezetője, aki megnyitotta Varga György életmű kiállítását.

Az alkotó 20 éve 2003-ban a Csékúti emlékkönyv fedőlapjával keltette fel a képzőművészet iránt érdeklődők figyelmét. E sorok írójának a látókörébe 2009-ben lépett be, az Ajka város 50 éves jubileumára készült hat címerével. Ezzel beírta nevét Ajka történelem könyvébe.

varga_gy-3.jpg

A Csonka torony (Varga György egyik szíve csücske) sem hiányozhatott a tárlatról / Fotó: Györkös

Festményei témáját, főleg a kezdetekben, az utazásaiból merítette, de a legkedvesebb számára gyermekkora helyszíne Csékút és a választott otthon Veszprém megörökítése. Mellettük tájképek, csendéletek, virágok, madarak, a természet ezer csodája elevenedik meg a keze által a kiállított több, mint 90 alkotáson. Névjegyének is mondhatóak a kávéval és fapáccal készült festmények. Érdekességek, egyediek a családfa alkotásai. Közülük a legismertebb a Fekete István családfája.

garga_gy-2.jpg

Nagy érdeklődés mellett nyitották meg a kiállítást / Fotó: Györkös

Számos kiállításon láthatta a közönség a műveit 2011-től napjainkig Ajkán, Veszprémben, Vörösberényben, Tapolcán, Devecserben. A közelmúltban 2021-ben 36 alkotását mutatta be a Generációk tárlaton. Sokoldalu tevékenységéért 2018-ban Együtt-egymásért Díszoklevelet, a Kultúra napja alkalmából 2020-ban Ajka Város Önkormányzatának elismerését vehette át, az addigra már az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagjaként. A Honismereti Szövetség kiemelkedő munkáját már többször elismerte emléklap adományozásával.

Az ünnepség hangulatát Pomázi László emelte.

A kiállítás augusztus 15-ig tekinthető meg, munkanapokon 9-17 óráig, szombaton 9-11 óráig.

A Szó-labor blog kollektívája erőt, egészséget kíván Varga Györgynek a további alkotó tevékenységéhez!

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5318185789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása