Szó-labor

Sok a gyilkos galóca az erdőkben!

2023. augusztus 27. - Csendesné Bosits Éva

 A gombaszezon közepén járunk. Idén kedvezett az időjárás a sokak által gyűjtött gombák előbújásának sík vidéken és hegyekben egyaránt.

A kedvelt gombák közül a vargánya, a tinórufélék, a galamb gombák közül a zöldhátú galambica, a nyúl, vagy másként róka gomba mellett mindenki megtalálta a számára legízletesebbet.

img_20230817_173014_2.jpg

Íme a zöld hátú galambica (Fotó: a szerző)

Közben előbukkantak a mérgező gombák is. A legveszélyesebb gyilkos galóca nem csupán egyesével, de folyásokban is elbizonytalanítja a szedőt.

img_20230817_134854_2.jpg

Ez pedig a gyílkos galóca (Fotó: a szerző)

Nagyon fontos, hogy mostanság csak az járjon gombázni, aki ismeri a mérges és az ehetőgombák jegyeit. Leginkább az életre veszélyes gombát a gyilkos galócát, amelynek még nincs ellenszere, de bizakodhatunk, mert előrehaladott kísérletek folynak. Persze, mire a vakcina elkészül, addig még sok víz lefolyik a Torna-patakon.

img_20230817_152005_2.jpg

Jól nézzük meg! Ezek fiatal gyilkos galócák (Fotó: a szerző)

Íme a gyilkos galóca jegyei:

Kalapja 15 cm nagyságra is nőhet, először félgömb alakú világos, majd ellaposodik és világos, zöldes sárga színű. A lemezek szabadon álló fehérek. A tönkje eléri a 12-15 cm magasságot és a 2,5 cm vastagságot. Sárgás vagy zöldes színű. Galléros. A húsa, azt mondják, hogy édeskés. Összetéveszthető a zöldes sárga pereszkével, a zöldes színű galambicával.

img_20230817_133830_2.jpg

Itt egy kifejlett és egy növésben lévő gyilkos galóca (Fotó: szerző)

Mivel mostanság sok a zöld hátú galamb gomba ezért nem ajánlom a tapasztalatlan szedőknek a gombázást. Akiknek biztos ismeretei vannak, azoknak is nagyon oda kell figyelni a szedésnél. Ha véletlenül bekerül a kosárba egy is a mérgezőből, akkor a kosár tartalmát ki kell borítani. Ezt ajánlják a gombaszakértők is, akiknek a gombadömping idején sok teendőjük akad. Aki nem biztos a dolgában az feltétlenül keresse fel a tanult szakértőt!

img_20230817_133440.jpg

Egy szép példány a nagy őzláb gombákból. Ezt biztosan nem lehet összetéveszteni és nagyon finom főleg kirántva!

Vagyunk Ajkán és a környékén jó néhányan, akik szeretjük a természetet és örömmel járjuk az erdőt, a mezőt, hogy érezzük a szedés örömét. Sok ehető gombát kívánunk mindnyájuknak!

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr718200327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása