Szó-labor

A könyvtár összeköt - Országos Könyvtári Napok

2023. október 21. - Rücker Évi

Az Ajkai Városi Könyvtár október első hetében rendezte meg az Országos Könyvtári Napokat. Színes programokkal kedveskedtek olvasóiknak az intézmény dolgozói. A gyerekprogramokon mi is részt vettünk.

img_1_1697867495618.jpg

Két ajkai általános iskola: a Fekete-Vörösmarty és a Csodavár harmadik osztályos diákjai voltak azok a szerencsések, akik egy fiatal író, Víg Balázs, rendhagyó irodalomóráján vállalhattak aktív szerepet. „Todó kitálal a suliról” című könyvének néhány fejezetével ismertette meg a színészi vénával megáldott író a kíváncsi csemetéket. Balázst második alkalommal hívták a könyvtárosok, hét éve már ellátogatott Ajkára. A kifejezetten szórakoztató, interaktív könyvbemutatón mindenkit bevont a játékba, legyen az felnőtt, vagy gyerek. Eközben kiderült, ki nem szereti a szilvás gombócot, hogyan a legfinomabb a túrós csusza. De nem csak ételekről, hanem barátságokról és varázserőkről, sőt tengerparti meditálásról is szólt a gyerekprogram. Az energiák levezetése nagyon fontos a kisdiákok számára. Sikerült is őket megmozgatni. A legbátrabbak bevállalták a fekvőtámaszt is, majd megtanultak néhány egyszerű karate-mozdulatot.

Balázs azt is elárulta nekünk, hogy eredetileg egy-egy könyvet tervezett csupán az ovis és az iskolás Todóról. Ám annyira megtetszett az olvasóknak, hogy folytatta a sorozatot. Olvashatunk a félős fogorvosról és a rettegett testnevelés tanárról is. Balázs szerint sokszor nehéz helyzetbe kerülnek az ovisok, az iskolások, ezért, ha a könyveket elolvassák, utána meg tudják beszélni a szüleikkel, a tanítóikkal, vagy akár egymással. Így, ha ők kerülnek hasonló helyzetbe, akkor a segítségükre lehet. Rövidebb meséket is írt Víg Balázs, a negyedikesek olvasókönyvében is találkozhatunk vele.

img_2_1697867629668.jpg

Az Országos Könyvtári Napokon évek óta, rendszeresen résztvevő olvasók nagyon jól tudják, hogy a szombat soha nem múlhat el játék nélkül. Idén különösen nagy volt a választék, hiszen sok új játékot sikerült beszerezniük. A teremben kreatív kézműveskedés folyt, illetve izgalmas, főként népmesékkel kapcsolatos feladványokat lehetett megoldani zsákbamacska nyereményért cserébe. A nagyobb helyet igénylő játékokat a folyosón próbálhatták ki a gyerekek.

A hagyományokhoz híven a felnőtt részlegen idén is randevúra hívták az olvasókat: különböző témájú könyvekkel (romantikus, életrajzi, vagy éppen bűnügyi) lehetett „vakrandizni” a kijelölt helyen.

Erre az egy hétre ingyenessé tették a beiratkozást a felnőtt könyvtárba – a Bogáncs gyermekkönyvtárba ez egész évben ingyenes – és még a lejárt kölcsönzési idejű dokumentumokra sem kértek késedelmi díjat. Ingyenes ismeretterjesztő előadások is zajlottak: Padné Szabó Mária mexikói utazásáról mesélt, Szabó Márton beavatta az érdeklődőket a borostyánokba ragadt egykori élőlények világába.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr9818236649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása