Szó-labor

Jótékonysági hangverseny kirobbanó energiákkal – színpadon a Talamba

2023. november 12. - Rücker Évi

A Liszt Ferenc-díjas Talamba Ütőegyüttes jótékonysági koncertjén jártunk az ajkai Nagy László Városi Művelődési Központ és Könyvtárban november 11-én. A zenekar a Kocsár Miklós Zeneiskola és Alapfokú Művészeti Iskoláért Alapítvány javára ajánlotta fel a hangverseny bevételét, amiből az ütő tanszak egy értékes hangszerrel, nevezetesen Vancore PSV 2001 vibrafonnal fog gazdagodni. A zenekar Kanyárné Grünvald Petra felkérésére érkezett Ajkára.

talamba1.jpg

A zenészek is remekül szórakoztak: Szitha Miklós, Zombor Levente, V. Nagy Tamás és Grünvald László

A színpadon négy srác barátsága szólalt meg ritmusba öntve, akik a zenén keresztül szólaltatták meg az elmúlt 24 év együtt töltött élményeit. Különlegesen hangszereiken olyan pontosan ütötték a világ talán legnehezebb ritmusait, mint egy svájci óramű. Mindezt akkora könnyedséggel, hogy tényleg elhittük, nincs is egyszerűbb mutatvány a világon, mint négy különböző ritmus mellett, még négy különböző éneket is megszólaltatni. A zene segítségével csodás távoli földrészekre kalauzolták el bennünket, ahova talán más módon nem is tudnánk eljutni. Szinte láttuk magunk előtt az afrikai, vagy éppen az ibériai törzseket, ahogy körbetáncolják a zenészeket színes ünnepi, harci díszben.

grunvald_laszlo.jpg

Színpadon az ajkai Grünvald László

A műsorszámok között érdekes és szórakoztató sztorikat mesélt az együttes vezetője, miközben a háttérben pillanatok alatt, gyakorlottan rendezték át a fiúk a színpadot, így egészen más hangszerek kerültek előtérbe.

Egy kis időutazásban és részünk volt, hiszen a Földön megjelent zene első formája a ritmus volt, amelyet az afrikai törzsek a mai napig megőriztek hagyományaikban. Ezekből az ősi ritmusokból is kaphattunk egy igen látványos és hangzatos bemutatót.

zenesuli.jpg

Az ajkai zeneiskolások és az együttes tagjai közös műsorszámot is előadtak

Érződött az előadásból, hogy mennyire áthatja életüket a zene, annak szeretete és az egymás iránt érzett barátság. A közönséget aktív résztvételre biztatták a művészek több produkcióban is, illetve a zeneiskola több tanára és ütő tanszakos növendékei is színpadra álltak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5518256993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása