Szó-labor

Úticél: Baden bei Wien

2023. november 23. - Csendesné Bosits Éva

Évtizedek alatt belecsöppen az ember közösségekbe, amelyekben jól érzi magát és szívesen fogadják, kíváncsiak rá, kikérik a véleményét, számítanak a munkájára. Bár ezeket a közösségeket különböző tevékenységek motiválják, mégis vannak közös kapcsolódási pontok, amelyeket zsinór köt össze, olykor egy rántás kell csak és máris részese lehetünk egy sportkör, egy túrázó csoport, egy honismereti klub, egy képzőművészeti egyesület, vagy egy énekkar programjának.

 

Így történt ez november 11-én is, amikor a Jubilate Nőikar Alsó-ausztriai vendégszereplésén vettünk részt Hartinger Nándorné karnagy invitálására egy busznyi utastárssal együtt. A zenei élmény mellett megismerkedtünk Baden bei Wien városával.

A település nem nagy területen fekszik, a lakosság száma nem éri el Ajka város lakóinak a számát, de rendkívül sok a takaros, becsben tartott épített környezete, természeti szépsége, amely odavonzza a turistákat, a művészeteket kedvelőket, a szerencsét próbálókat és a gyógyulni vágyókat.

baden-2.jpg

A Casinó impozáns épülete

Az építkezések stílusa után Biedermeier városnak is nevezett település létének alapját a Rádium tartalmú kénes forrásai adják, amelyek a boldog békeidők óta virágoznak. Európa nagy gyógyüdülői között tartják számon, a világörökség része. Bécs elővárosaként könnyen megközelíthető. A nevezetes városi villamos, a HÉV Báden Josefsplatz és a Bécsi Operaház között közlekedik. Élmény volt látni, ahogy begördült az Arnulf Rainer Museum elé. Egy óra alatt, 35 megállót érintve lehet eljutni Bécsig ezzel a látványvonattal. Kirándulási javaslat: Győr – Bécs – Baden között, csak síneken.

baden-1.jpg

Lenner és Johann Strauss szobor, háttérben a Mozart-szentély

Rögtönzött idegenvezetőnk Hartingerné Ica vezetésével eljutottunk Ludwig van Beethoven házába a Rathausgasse 10-be, amely múzeumként, idegenforgalmi helyként működik. 1821-től 1823-ig több alkalommal itt lakott és dolgozott a nagy zeneszerző, aki itt fejezte be a IX. szimfóniáját. A közelben található az 1714-ben felállított impozáns Szentháromság-szobor, amely a város központjában emlékezteti az idelátogatókat a pestis járványra.

baden-3.jpg

A várost átszelő Schwechat folyó

Több rendezett nagy parkot rövid sétával be lehetett járni. Így a Kurpark Badenben megnéztük a Lenner és Johann Strauss szobrot, a Mozart-szentélyt, a Beethoven templomot, ahonnét ráláttunk a városra. A park szélén megtekintettük a Sommerarena színházat, körbejártuk a Casino impozáns épületét, amely 1886-ban gyógyászati szanatóriumként épült, de 1934-től nevezetes játékteremként működik.

baden-4.jpg

3500 m2-es Römertherme római termálfürdő

A Doblhoffparkban a már nem teljes pompában virágzó Rosarium kertben 30000 rózsabokor 900 fajtája kápráztatja el a látogatót. A környezet csodás a tóval, Mátyás király kastélyával. A király felesége Beatrix is a város gyógyfürdőjében gyógyította a meddőségét. Alkalmunk volt betekinteni a 3500 m2-es Römertherme római termálfürdőbe.

A várost átszelő Schwechat folyó nem a szépségével, inkább a különleges kanyarulataival a házak tövében számít érdekességnek, viszont a Mühlbach kristálytiszta patakocska izgalmas, házak, üzletek, utcák alatti csobogásával, elő-elő bukkanó folyásával igazi élményt jelentett.

Megtekintettük a babamúzeumot, de számos kiállítóterem és a badeni vár bejárása már csak egy legközelebbi alkalomra maradt. Pár óra alatt egy nagyon tiszta, emlékeit őrző települést láttunk, amely a magyar határtól háromnegyed óra alatt elérhető, Bécstől 26 km-re, egyórányi vonatozással megközelíthető. A várost sok tekintetben a csodás fekvésű Karlovy Varyval lehet összehasonlítani, talán nem véletlen, az sem, hogy testvérvárosok.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr7118264801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása