Szó-labor

„Amikor a szív a kézzel összeér” – bepillantás a fogyatékkal élők világába

2022. november 03. - Rücker Évi

 gyj_mgma.jpg

Te is kérsz egy ölelést? A szeretet gyógyít! A képen Lovas Irén és Szabó Marianna.  / Fotó: Györkös

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány padragkúti telephelyén nyílt napot szervezett október 21-én. A rendezvény célja az volt, hogy az embereket minél jobban beavassák a mindennapi tevékenységeikbe. Lovas Irén intézményvezető köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket.

Ahogy a program elnevezése is mutatja, a fogyatékossággal élők teljes szívükből alkotnak. Ez csöppet sem meglepő – legalábbis számomra -, hiszen abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy többször megtapasztaltam már azt a fajta kifogyhatatlan, őszinte, feltétel nélküli szeretetet, ami belőlük árad. Nagyszerű lenne megtanulni tőlük azt is, ahogy képesek örülni az életnek. Ezekkel a tulajdonságaikkal nagyon sokat tudnak adni, szinte gyógyítólag hatnak a lelkünkre. Erre pedig a jelenlegi nehézségek közepette különösen nagy szükségünk van. Ezt bizonyítja az is, hogy a vendégek egy öleléssel köszöntek el a szervezőktől – vágytak a szeretetre.

Több civil szervezet tagjai vettek részt a programon. Szabó Marianna szakmai vezető elmondta, hogy fő tevékenységük a szövés: szőnyegeket, lábtörlőket és falvédőket is készítenek. Hímzőgépekkel is rendelkeznek, melyekkel pólókra, törölközőkre tudnak készíteni különböző karácsonyi motívumokat. A foglalkoztatottak nagy szeretettel magyarázták egy-egy tárgy elkészítését. A vendégek szívesen próbálták ki a gépeket, eszközöket, megismerkedhettek a papírfonás technikájával, emellett illatos levendula zsákokat is készíthettek, melyeket ajándékként el is vihettek magukkal.

gyj_mgma2.jpg

A legkisebbek is elkezdhetik. Kézműveskedés határok nélkül.  / Fotó: Györkös

„Dalok a hátizsákból” címmel Papp Ferenc jó hangulatú gitárzenével szórakoztatta a jelenlévőket. Az intézmény kertjében megtermelt gyümölcsökből, zöldségekből készítettek kóstolót a vendégeknek, hiszen lekvár, lecsó és savanyúság is készült. Ezenkívül a nyugdíjas szervezetek is gondoskodtak finom falatokról.

Az alapítvány már az év végi ünnepekre készül. Tartós és mutatós Mikulás-zsákokat készítenek, melyeket igény szerint névvel is ellátnak. Karácsonyi díszeket is varrnak majd, melyeknek a belsejében levendula lesz.

A nyílt napot első alkalommal rendezték meg, ami annyira sikeresnek bizonyult, hogy szeretnének belőle hagyományt teremteni. Így élhetnek a civil emberek azzal a lehetőséggel, hogy megismerkedhetnek a fogyatékkal élők mindennapos elfoglaltságaival, bepillantást nyerhetnek az életükbe. Az elkészült darabok ugyanis nem csupán tárgyak, hanem olyan alkotások, melyekben benne van készítőjének minden rezdülése.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr5917965406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása