Szó-labor

Jó móka volt. Csokit kaptak, így nem csaltak a gyerekek!

2022. november 05. - Csendesné Bosits Éva

A hagyományok, az egyházi ünnepeink, amelyek közösségeket tartanak össze évszázadok alatt, folyamatosan beépülnek a mindennapjainkba. Az év adott időszakában a programjainkat, a családi összejöveteleinket az őseinktől örökölt szokások szerint alakítjuk. Vannak, amelyek azután idővel elvásnak, de helyette újak is jönnek.

312529313_863561668418111_5618200881676105021_n.jpgFőleg az internet elterjedése tette lehetővé, hogy megismerjék – többségében a fiatalok – más népek szokásait és abból átvegyenek olyanokat, amelyeket szívesen gyakorolnának. Ilyen az egyre több helyen október 31-én szervezett „Csokit vagy csalunk”, tökfaragással, szelleműzéssel egybekötött társas együttlét.

„Trick or treat!” Halloween gyerekköszöntő: „Adsz vagy kapsz”- nak is fordítható játék. A gyerekek bekopogtatnak a házakba, hogy adjanak nekik csokit, édességet, ha nem kapnak, akkor kis csínyt követnek el. Mondhatnánk, hogy édességszerzés forrása az esemény, amelyet lehet hasonlítani a húsvéti tojás, csokinyúl és aprópénz gyűjtéshez.

Tósokberénden az új lakótelepen, a Tálas, a Gergőföldi utca, a Juhar sor lakói nem először szervezték az eseményt, amely már reggel elkezdődött a házak feldíszítésével, a szellemek kitűzésével, a tökfaragással, az esti fények felszerelésével.

Szivósné Sári Krisztina szervező elmondta, hogy 32 házat díszítettek fel és várták a gyerekeket édességgel. Az előre regisztrált résztvevőket este meleg teával, forralt borral és süteménnyel vendégelték meg. 55 felnőtt és 54 gyermek volt kint az utcán. Idén is meghívták a Tósokberéndért Egyesületet a vigadalomra, akik tucatnyian eleget is tettek az invitálásnak. A felnőttek fogyasztottak és megbeszélték az éppen aktuális dolgokat, az aprónép pedig háromfős csapatokat alkotva játékos versenyen bizonyította, hogy ügyes is, okos is. Egy, az idősebbek számára friss őrület is helyet kapott a programban, ugyanis világító csúzlilövedékkel lődöztek magasba a gyerekek. Az eseményen 26 család jelent meg. Krisztán kívül a szervezévben Juhász Euridike és Horváth János is tevékenyen részt vett.

313870314_516192470143372_2526535238293955494_n_1.jpgÚgy tűnik, hogy a fiatalok beépítették az életükbe ezt az Amerikában meghonosodott, ír szelleműző játékot, amit a felnőttek körében sokan szentségtörésnek vélnek, hiszen közvetlen Mindenszentek előtti napon tartják. Ugyanakkor, őrizve a magyar hagyományokat is a mulatságban részt vettek másnap családostól kilátogattak a temetőbe és mécses gyújtással emlékeztek szeretteikre.

(Az alsó képen a három főszervező: Juhász Euridike, Szívósné Sári Krisztina és Horváth János)

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr1717970162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása