Szó-labor

Segíts magadon, avagy hasznos informatikai tipp gyakorló betegeknek

2022. november 06. - Szántó Renáta

eeszt.jpg

Néhány kattintás és már egyszerűbbé is tettük az életünket / Képernyőfotó: eeszt.gov.hu

Makkegészséges ember csak a mesékben létezik. Előbb-utóbb mindenkinek el kell mennie orvoshoz, vagy laborba, esetleg valamilyen rutinvizsgálatra, szűrésre. De közbejöhet egy kis  influenza  is, amikor antibiotikumra van szükség. Általában pont amikor kellene, akkor hiányzik a recept, a zárójelentés, vagy éppen a lelet. Vajon mit tehetünk a saját érdekünkben?

Tapasztalatom szerint kevesen tudják, hogy minden olyan magyar állampolgár, akinek van ügyfélkapus elérhetősége és érvényes TAJ kártyája, az bármikor hozzáférhet az elektronikus térben rögzített adataihoz a https://www.eeszt.gov.hu oldalon. Ez több szempontból is hasznos tudás. Egyrészt felgyorsíthatjuk „a papírtologatás” folyamatát és hamarabb értesülhetünk a számunkra releváns információkról, másrészt jelentős terhet vehetünk le az egészségügyben dolgozók válláról.

Vágjunk is bele! Eeszt-rendszer kezdőknek…

Az ügyfélkapus felhasználónevünk és jelszavunk, illetve első alkalommal a TAJ számunk megadása után lehetőségünk van belépni a felületre. Itt találjuk az önrendelkezés menüpontot, ahol a személyes információk fülnél megadhatunk egy e-mail címet és alább azt is szabályozhatjuk, hogy milyen információk, adatok érkezzenek a rendszerből.

RECEPT: azonnal e-mailt kapunk, ha az orvos felírta a receptet és feltöltötte a felhőbe, tehát tudni fogjuk, mikor indulhatunk a gyógyszertárba kiváltani.

BEUTALÓ: értesítést küld a rendszer, ha a beutalónkat kiállították az adott vizsgálatra, ellátásra. (Ez nem mindig működik, mivel az e-beutalók bevezetése még közel sem tökéletes).

EHR dokumentumok érkezése: az alábbi opciót kiválasztva minden olyan dokumentumról értesítést kapunk, ami rólunk keletkezett, legyen szó zárójelentésről, ambuláns lapról, szakorvosi vizsgálatok eredményéről, vagy éppen laboreredményekről.

Nem árt mindhármat bepipálni.

Miért jó ez az egész nekünk?

Mert így nem kell folyton hívogatni a háziorvost, hogy mikor kerül fel végre az e-recept, nem kell szakrendelőbe visszamenni az eredményért, leletekért, laboreredményért, így időt spórolhatunk, na meg jó pár ősz hajszáltól is megmenthetjük szeretett egészségügyi szakembereinket.

Mivel napjainkban a legtöbben már okostelefont használunk, így bárhol is vagyunk, értesülhetünk  a legfontosabbakról az egészségünket illetően. Jó tudni, hogy a dokumentumok nem csak megtekinthetők, hanem le is tölthetők, kinyomtathatók.

Akinek még nincs ügyfélkapu regisztrációja, az térjen be a legközelebbi kormányablakba, ahol néhány perc alatt elkészítik neki. Érdemes élni a lehetőséggel, ugyanis az ügyfélkapu az Eeszt-rendszeren túl, az élet számos más területén is segíthet bennünket, felgyorsítva az ügyintézést. Néhány példa: földhivatali ügyek, autóvásárlásnál a kinézett jármű adatainak hitelessége, adóbevallás, vagy éppen TB-jogviszony lekérdezése…

Jó egészséget, jó böngészést és ne feledjük a mondást: Segíts magadon, az Isten is megsegít!

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr8917971330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása