Szó-labor

Új esély az életre

A gyógyulás összetett folyamat

2022. december 03. - Rücker Évi

received_455255503439904.jpeg

„Biztos, hogy beteg vagy? Hisz jól nézel ki! Gondolkodj pozitívan! Minden fejben dől el! Te csináltad magadnak, te is tudod meggyógyítani magadat.” Ismerősen hangzik? A gyásszal kapcsolatban már írtunk a jóindulatból fakadó, ámde félrecsúszott mondatokról, amikor az ember tehetetlennek érzi magát, mégis annyira szeretne valamit mondani. A daganatos betegségekkel küzdők is hasonló fázisokon mennek keresztül, mint a gyászolók. Majd egy egészen más szemlélettel új életet kezdenek.

Az ajkai Városi Könyvtárban többek között erről is beszélgettek az érintettek és a szakemberek a „Falevelek 2.” című kötet bemutatóján, november utolsó napján. A könyv negyven daganatos beteg gyógyulástörténetét tartalmazza. A rendezvényen bemutatkozott a Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona és a Regionális Egészségügyért Alapítvány. A programon nagyrészt az érintettek voltak jelen.

Elsősorban a lélek oldaláról közelítették meg ezt az óriási és rendkívül nehéz témakört. Mint ahogy Simon Judit könyvtárvezető is elmondta a bevezetőben: amikor valaki megkapja a diagnózist, először talán azt gondolja, hogy itt a vég, pedig nem feltétlenül van ez így. A vendégek aztán be is bizonyították, hogy van segítség és komoly az esély a gyógyulásra.

Ehhez az új esélyhez szorosan kapcsolódik a megyénkben harminc éve működő intézmény, a bakonyszücsi Katolikus Szeretetszolgálat Lelki Rehabilitációs Otthona, ahol segítséget nyújtanak a daganatos betegségben, tartós fogyatékosságban és súlyos egészségkárosodásban szenvedő gyerekeknek és felnőtteknek. Forsthoffer Erzsébet intézményvezető elmondta, hogy a daganatos gyerekek a családjaikkal együtt, nyugodt, védett környezetben együtt lehetnek, új erőre kaphatnak. Felnőtt daganatklubokból is érkeznek hozzájuk, illetve egyénileg, önálló kezdeményezéssel. A lelki rehabilitációt pszichológus, zeneterapeuta, gyógytestnevelő és kézműves foglalkozásokat vezető szakember, valamint Roland atya segíti – hiszen a hit, a spiritualitás is gyakran része a gyógyulási folyamatnak. A terápiás időszakban (8-10 nap) étkezést és szállást biztosítanak az érintettek számára. Az országban egyedülálló ez a lehetőség, ami ráadásul térítésmentesen vehető igénybe. Természetesen nem csak katolikusokat fogadnak. Facebook oldalukon is meg lehet keresni a családias, barátságos, 28 embert befogadó intézményt. Együttműködnek a Magyar Gyermekonkológiai Hálózattal, a Rákellenes Ligával és a Rákbetegek Országos Szervezetével, de nyitottak más csoportokkal, egyesületekkel való együttműködésre is.

received_1456121324914484.jpeg

Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus mutatta be a könyvet, második szellemi gyermekét – azonban nem a kötetre helyezte a hangsúlyt, sokkal inkább egy sikeres, gyógyító módszerről beszélt. Továbbképzésen hallott először a Simonton-tréningről, ami egy komplex pszichológiai program. A fővárosban talált rá arra az intézményre ahol ezt meg lehet tanulni és azóta folyamatosan tart csoportokat. A 12 alkalmas tréning során megtanítja az érintetteknek és a családtagoknak a módszert, ami könnyen elsajátítható gyakorlatok gyűjteménye. Az érintettek mozgósítják belső erőforrásaikat, az örömökre koncentrálnak, célokat tűznek ki maguk elé, támogatják immunrendszerüket. Így a kezdetben összetört emberek lelkesek lesznek, összetartó közösség alakul ki belőlük, akik célokat tűznek ki maguk elé és megvalósítják azokat. A szakember azt is hozzátette, hogy nem csodaszerről van szó, sajnos nem lehet mindenkit megmenteni – ezzel persze a legtöbben valószínűleg tisztában vagyunk.

Psenyeczky-Nagy Klára, a Regionális Egészségügyért Alapítvány kuratóriumi elnöke őszintén beszélt személyes érintettségéről. Klára 13 éve kapott lehetőséget egy új életre és egy újabb születésnapra. A korai felismerésre, a szűrővizsgálatokra biztatott mindenkit, ahogy ő fogalmazott: „az a feladata, hogy gyógyulni tanítson” és ezért jött létre az alapítvány. Tapasztalataik szerint a gyógyulás felerészben az orvosi eljárásokon múlik, felerészben pedig mindenkinek saját magán. Többféle technikát, módszert érdemes alkalmazni és kipróbálni a jógától a családállításig. Mint minden szakember, ő is kiemelte a sorstársközösségek gyógyító erejét.

Megrendítő történeteket is hallottunk a könyvből, méghozzá a szerzők felolvasásában. (Elképzelni sem tudom, hogyan voltak képesek könnyek nélkül megosztani saját történetüket, őszintén csodálom ezt a lelkierőt.) A kötet hamarosan kölcsönözhető lesz az ajkai könyvtárból.

Az összejövetel apropója, azaz a daganatos betegségek és az abból való gyógyulás folyamata nem éppen a könnyed, szórakoztató tartalmak közé tartozik. Napokba, vagy talán hetekbe telik, míg az ember képes feldolgozni az elhangzottakat - pedig a betegséget át sem kellett élnie. Olyan családot viszont nem nagyon lehet találni, ahol még nem fordult elő daganatos betegség. Így reméljük, tudtunk segíteni olvasóinknak egyrészt azzal az információval, hogy van segítség a megyében, másrészt az egészséges embereknek azon is érdemes elgondolkodniuk, mennyire szerencsések.

Ezt a rövid, figyelemfelhívó videót is érdemes megnézni az interneten:

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr4317993466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása