Szó-labor

Számlálóbiztosokat kérdeztünk a munkájukról. Népszámlálás hazánkban, Ajkán (2. rész)

2022. november 16. - Csendesné Bosits Éva

nepszamlalas111ok.jpg

A népszámlálás (melynek hazai történetéről korábban már írtunk) nagyon fontos, általában 10 évente megismétlődő állapotfelmérése egy társadalomnak, amely egy ország egészére kiterjed. Az utolsó összeírás 2011 októberében zajlott, az volt a 15. mindenre kiterjedő magyarországi népszámlálás. Az idei 2022. október 1. és november 20. közé eső időszakban történik.

Lényeges, hogy mindenki, minden család legyen megszámlálva, hiszen ez az egyetlen módszer, amely átfogó képet ad a lakosság életkörülményeiről. Az adatok feldolgozásának az eredményeként lehet a jövőt megtervezni a gazdaság, az egészségügy, az oktatás, a szociális és a kulturális viszonylatban országos és helyi szinten, de adatokkal alátámasztva eredményesek lehetünk az uniós pályázatok benyújtásánál is.

Egy népszámlálás megszervezése nem egyszerű feladat. A számlálóbiztosokat is fel kell készíteni, hogy a kérdések egységes értelmezésével a valós kép alakuljon ki az országról. Majd vizsgát tesznek és csak utána kapják meg a névvel, igazolványszámmal és érvényességgel ellátott azonosítójukat. Idén 28 ezren vállalták el ezt, az adminisztrációs feladatot.

Velünk, a Szó-labor szerkesztőségével is megosztotta két számlálóbiztos a tapasztalatait, amit örömest közzéteszünk. Mindketten a társult községek, a településrészek lakói. Az egyik a saját lakóhelyén, családi házas területen számlált, a másik egy lakótömbös környéken. Megnyugtató, hogy egymásról nem tudtak, de a tapasztalataik szinte mindenben megegyeztek.

Az említett két körzetben a családok közel fele online kitöltötte a kérdőívet. Vette a fáradságot, és segítség nélkül, a számítógépes ismereteit felhasználva október 19. délelőtt 10 óráig eleget tett a társadalmi elvárásnak. (A KSH adatai szerint 5 millió címből 3,2 millió cím online beküldte a kérdőíveket – fontos, hogy a hibás kitöltéseket korrigálva őket is felkeresték a biztosok.)

Zömmel az alacsonyabb iskolai végzettségű, az idősebb korosztály és a nagyon elfoglalt, vagy kényelmes állampolgárok, azok, akik nem töltötték ki az online nyomtatványokat, ők azok, akiket a biztosok felkerestek, felkeresnek október 20. és november 20. között.

Jellemző, hogy szinte mindenki kedvesen, segítő szándékkal fogadta, hellyel, frissítővel kínálta a számlálóbiztosokat. Az egyedülállók különösen várták a kérdezőket, ők a válaszokon túl is meséltek az életükről, a megpróbáltatásaikról. Ismerősök esetében beinvitálták egy kis háztűznézésre is a népszámlálót. Végigjárta a házat, megtekintette a gazdaságot, a jószágokat, így minden téren tájékozódott. Általánosságban jó hangulatban zajlottak az összeírások. Ismeretlen családnál járva csupán a kérdőív tárgykörére korlátozódott a kommunikáció. Összességében elmondható, hogy a kérdések többségére szinte azonnal tudtak válaszolni az állampolgárok. Fejtörést csupán néha az évszámok okoztak. Nagyon kevesen nem adtak választ a nem kötelező kérdésekre, mint például a vallási hovatartozás.

Sajnos egy éppen tragédiát átélt családnál is el kellett végezni az összeírást. Ezek a percek mély nyomot hagytak a kérdezőbiztosban, továbbá az is, amikor a mostoha körülmények között élő nagycsaládosokat kellett kikérdezni.

A biztosaink keresztmetszetet kaptak, a lakások, a lakosság érzelmi és egészségügyi állapotáról, a pazar gazdagságról, de a mélyszegénységről is. Elmondható, hogy atrocitások nélkül tudták végezni a vállalt feladatukat és a meghatározott határidő előtt le tudták adni a kitöltött kérdőíveket.

A számszaki kiértékelést pedig majd a KSH szakemberei elvégzik, amelyekre sokan kíváncsiak vagyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2517979800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása