Szó-labor

Az ajkai fúvósok produkciója a klasszikusoktól a rock and rollig

2023. február 27. - Rücker Évi

Az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar magas színvonalú, télbúcsúztató koncertjére nagy volt az érdeklődés. A művelődési központ színháztermét megtöltötte a közönség február 25-én.

A csaknem száz éves zenekar 1985 óta szórakoztatja koncertjeivel a nagyérdeműt. Az idei előadásuk különösen változatos volt: a komolyzene és a filmzene mellett hallhattunk hard rockot és rock and rollt, külföldi és magyar szerzeményeket egyaránt, de még kortárs zeneszerző darabját is belecsempészték a műsorba. Hosszú előadással készültek, az energiájuk két órán át kitartott.

fuvos2.jpg

Szücs Krisztián (Qka) karnagy mutatta be a közönségnek Tóth Máté vendégkarnagyot a Szombathely Város Koncert Fúvószenekarából. A fiatal tehetségről érdemes tudni, hogy tavaly nyerte el a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség Ifjú Tehetség Díját. Pápa és Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarok képviselői szintén gazdagították a meghívottakat.

Részletes felvilágosítást kapott a közönség a szerzőkről és az előadott művekről Parrag Leonóra műsorvezetőtől. Leó mutatós boszorkány jelmezben konferált a színpadon (erre az alkalomra még a körmeit is feketére festette – ezt most plusz információnak szánom, mivel nyilván nem látszódott a nézőtérről).

Nem lehetett megállni nevetés nélkül azt sem, ahogy Szücs Krisztián felvonult a színpadra Jimi Hendrix-re emlékeztető frizurájával. (Később a paróka váratlanul lepottyant gazdájáról, ami akár egy külön műsorszámnak is beillett volna.)

fuvos1.jpg

A koncert első felében elhangzott műsorszámok és néhány információ - persze jóval rövidebben, mint ahogy az este folyamán felcsendült.

Kezdésnek rögtön egy induló. Gorrieri Ferenc: Bányász Ünnepi Induló (Szücs Krisztián hangszerelésében).

Ezt követte Robert W. Smith Encanto című műve. (Az egyik leglenyűgözőbb fesztivál műve, amely egy teljes rézfúvós fanfárral indul.)

Skyfall (Jay Bocook hangszerelésében): Adele társszerzője volt ennek a díjnyertes dalnak a 2012-es James Bond-filmhez. A rejtély, a kaland, az izgalom és a drámaiság uralkodik benne, ami annyira tipikusan Bond-főcímdal, hogy két taktusból is fel lehet ismerni.

Bert Appermont belga zeneszerző művében: Jonathan Swift "Gulliver utazásai" című könyve provokálta a kompozíciót.

Holland zeneszerző Ted Huggens. A Choral and Rock című műve dallamilag a klasszikus elvekre épült, de szinte mindig a rockzenéhez kötődik egy hajtóütem. Nem sokkal megjelenése után a Fúvószenekarok legnépszerűbb és legtöbbet játszott darabja lett Közép-Európában.

A rövid szünet után a koncert második része Jacob de Haan: Ross Roy című művével folytatódott. Jacob de Haan a fúvós zenéjéről ismert kortárs zeneszerző. Különféle vokális műveket is publikált, köztük számos misét kórusnak, fúvószenekarnak és szólistáknak. Nemzetközi áttörését az Oregon jelentette, még mindig a legtöbbet előadott szerzeményei közé tartozik. Ehhez kapcsolódik, hogy egy különleges eseményre kapott meghívást az Ajka Város Bányász Fúvószenekar: 2023. július 3-8-ig Pápa Város Fúvószenekarának szervezésében a „Csináljuk a Fesztivál” programsorozat alatt magával a zeneszerzővel Jacob de Haan-al dolgozhatnak együtt a meghívott zenekarok. Az egyhetes fesztivál zárókoncertjén a zeneszerző-karmester vezetésével a meghívott fúvószenekarok közösen fogják előadni a mester műveit. (Érdemes ebben az időszakban Pápára szervezni a családi kirándulást.)

A folytatásban Bert Appermont: Choralia című darabját játszották a zenészek, majd filmzenére váltottak: A hét mesterlövész 1960-ban bemutatott színes amerikai westernfilm, zenéjét Elmer Bernstein szerezte melyet Oscar-díjra és Lauer-Díjra is jelöltek. Fúvószenekarra hangszerelte: Scott Richards.

A brit hard rock együttes tovább fokozta a feldobott a hangulatot: Deep Purple - től a Medley - t hallhattuk. A stílus egyik legismertebb és legnagyobb hatású zenekara, amelyet sokan a Led Zeppelin és a Black Sabbath mellett a heavy metal előfutárának tartanak, bár a zenészek sosem tartották magukat heavy metal együttesnek. A világszerte több mint 100 millió lemezt eladott együttes bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Magyarországon több alkalommal jártak.

A magyar rock and roll sem maradhatott ki a sorból, vagyis közülük a legismertebb és legsikeresebb zenekar, a Hungária. Ők egy egészen új dologgal próbálkoztak, ami itthon még soha nem volt: nem csupán zenében, hanem öltözködésben, színpadi megjelenésben és előadásmódban is változtattak. Fenyő Miklós és a tagok ezzel egy újfajta divatot és életstílust is teremtettek. A Hungária összeállításból nem hiányozhattak a jampi jelmezbe öltözött táncosok, Ramasz Lászlóval és Katona Boglárkával az élen – sokan meg is irigyelhettük, ugyanis Laci úgy ugrált a színpadon, mintha „gumilábai” lettek volna.

A közönség egy pillanatra sem veszítette el jókedvét, többször kaptak vastapsot a zenészek. Így nem meglepő, hogy még a ráadás után (Máté Péter: Zene nélkül mit érek én) is ráadást vártak volna a zenekartól – ami mindenképpen az óriási sikerüket jelezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr2218059522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása