Szó-labor

Ajkai fiú, akinek van már csillaga. Sikertörténet Srágli Lászlóról  

2023. március 06. - Csendesné Bosits Éva

Futótűzként terjedt az internetes közösségi oldalakon, hogy egy hazánk fia március 2-án Michelin-csillagot kapott Máltán. Az már csak hab a tortán, hogy ezt a legmagasabb gasztronómiai elismerést szűkebb lakóhelyünk fia, az ajkai Srágli László érte el.

laszlo2.jpg

Ki gondolta volna, hogy a Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium egykori tanulója példaképpé válik a fiatalok számára?  Az általános iskola után Ajkacsingervölgyben a Bercsényi Miklósról elnevezett középiskolában vendéglátó eladó (pincér) szakmát szerzett, de egyre gyakrabban tekingetett a konyha felé, sőt nyaranta a zsebpénzét a Balaton-parton szerezte diákmunkával a vendéglátóhelyeken. Érettségi után a Szent-Györgyiben a szakács szakmát is elsajátította. Így 21 évesen két szakma birtokosaként repülőre ült részben kalandvágyból, részben, hogy Máltán angol nyelvtudást szerezzen. Ugyanis a kis szigetországban 85%-ban beszélnek angolul, sok náció fiatalja dolgozik kint és a mediterrán éghajlat is vonzó egy szárnyait bontogató fiatal számára. Úgy vélte, hogy 2-3 hónap alatt megtanulja annyira az angolt, hogy utána valamelyik északi angolszász országban el tud helyezkedni.

Kezdetben délelőttönként nyelvtanfolyamra járt, délután pedig élvezhette a déli országok kellemes klímáját és hangulatát, mígnem a főbérlője látta igyekezetét és egy álláshirdetést talált a számára az egyik helyi étteremben. image_1.jpeg

A tonhalak családjába tartozó bonitokkal

Ha már ilyen jó szakmája van, akkor keressen vele pénzt! Jelentkezett. Így lett a Saint Juliants település egyik éttermének a szakácsa. Addig ismeretlen alapanyagokkal (főleg tenger gyümölcsei) ismerkedett meg. Szorgalmát, tehetségét látta a tulajdonos és pár hónap múlva egy kisebb étterem Yacht Club séfjeként dolgozott már. Ettől kezdve kinyíltak számára a kapuk. Nyolc évig Máltán dolgozott egyre nívósabb helyeken, 27 évesen főszakács volt. Megismerkedett a fine dining konyhaművészettel és együtt dolgozott a későbbi Michelin-csillagos séffel Victor Borggal.

„A fine dining egy olyan étkezési forma, melyben különleges fogások szerepelnek olyan tálalásban, ami már-már művészeti alkotásokat idéz. Egy-egy fogás a megszokotthoz képest jóval kisebb adagból áll, éppen ezért sokakban felmerül, hogy jól lehet-e lakni a fine dining menüt kínáló éttermekben. Mivel a menüsor minimum 6, de akár 8 fogásból is áll, ezért a vendégek általában nem maradnak éhesen. A kisebb, ám a megszokotthoz képest minőségibb és különleges összetevőkből megkomponált fogások célja, hogy a vendég számára minél különlegesebb élményt nyújtson.” (jelentése.hu)

Az évek során egyre nagyobb nevet szerzett magának a szakmában. Szerepelt a Forbes Magazine hasábjain, gyakran volt látható internetes oldalakon és a máltai gyermekeknek pályaválasztási tanácsadót tartott. Az amerikai, de Thaiföldön tevékenykedő Tim Butler séffel és családjával is szoros barátságba került, a szakma tekintélye több, mint két tucat ország gasztronómiai szokásaiba vezette be a magyar fiatalembert, aki nagy szorgalmával mindent megtanult, elraktározott, amit később felhasznált a munkája során. Látva rátermettségét, érzékét a mesterség iránt, számos állásajánlatot kapott, de csak azokat fogadta el, amelyekben látott fantáziát.

Egy nagy kanyar megtétele után érkezett vissza Máltára a Fernando Gastrotheque étterembe séfnek, de ekkor közbeszólt a Covid. Ideje egy részét az étlap átformálásával töltötte. Az addigi nagy kínálatot alaposan lecsökkentette, de amiket feltett az új étlapra, azok a minőséget képviselték. Ekkor már a Michelin étteremkalauz lehozta, hogy plakettet kapott. Következő évben szintén. Közben az étterem konyháját is modernizálta. Így már biztos volt, hogy a csillag elbírálás embere (emberei) meglátogatják az éttermet és a hét fogást tartalmazó menüsort, illetve a három fogásos vacsorát kikérik. Mindent alaposan megvizsgáltak, a tálalást, a felszolgálást, az ételt (kizárólag friss minőségi alapanyagok jöhettek számításba). Mindezt kétszer megtették (inkognitóban), majd következett a döntés.

Jelen esetben március 2-án érkezett a Michelin-csillag odaítéléséről a döntés Srágli László számára. Mozgalmas napok következtek, gratulációk sora.

Már itthon Budapesten tudtunk beszélgetni. Új célt tűzött ki maga elé. Spanyolországot, Madridot választotta új kihívása helyszínéül.

Idén mindent elölről kezd, spanyol nyelv tanulása három hónap intenzív tanfolyamon. Közben pedig látogatja a számára megfelelő minőségű, főleg Michlein-csillagos éttermeket. Már jó ajánlólevelet visz magával, így megalapozott a bizakodása. Rendkívüli szorgalma, kitartása és tapasztalata új lehetőségeket kínál számára.

Kívánjuk, hogy terve, a saját étterem nyitása megvalósuljon, ahova a világ legjobb szakácsnőjét, édesanyját el tudja vinni, hiszen az ő hatására került a konyhaművészet közelébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr7718065518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása