Szó-labor

Bosnyák Viktória író adta át az Év Olvasója elismerést

2023. június 11. - Rücker Évi

Emlékezetes író-olvasó-rajzoló közönségtalálkozó zajlott Ajkán a művelődési központ konferenciatermében május utolsó napján. Bosnyák Viktória és Dudás Győző volt a Bogáncs Gyermekkönyvtár vendége. Komplett foglalkozást tartottak az általános iskolás gyerekeknek, ugyanakkor sor került az Év Olvasója díj átadására is, amit Horsa Petra Virág érdemelt ki.

A népszerű írónő tíz éve volt utoljára a könyvtár vendége, akkor a „Tündérboszorkány” című könyvének bemutatójára érkezett városunkba. Közkedveltsége miatt az ajkai könyvtárban már akkora példányszámban beszerezték, hogy akár egy egész osztály is egyszerre kikölcsönözheti. Ezúttal a „Fókuszban a kókusz” című könyve és azok szereplői álltak a rendhagyó magyaróra középpontjában. Több negyedik osztályos olvasta a történetet, így nem lehetett őket becsapni a beugratós kérdésekkel sem.

kep2_1.jpg

Beszélgetés közben kiderült, hogy Bosnyák Viktóriának ez volt a 2263. író-olvasó találkozója. A hat év alatt, amióta Győzővel együtt dolgoznak, 19 könyvük jelent meg. Ha már a számoknál tartunk: 21 éve írta Viktória az első könyvét és eddig 56 kötete jelent meg. A számokból jól látszik, hogy rendkívül termékeny íróról beszélünk, akinek a fejéből, akár egy tűzhányóból, csak úgy robbannak ki az érdekesebbnél érdekesebb, izgalmas, kreatív ötletek, amiket aztán muszáj papírra vetnie. Aki még nem olvasta a könyveit, feltétlenül tegye meg, ha szeretné megismerni Körtemájer Sercli Pál kapitányt, a Csámpás hableányt, vagy a Bolhás vasmacskát. Hogy melyik elnevezés kit vagy mit takar, nem áruljuk el, legyen meglepetés.

A szerzőpáros férfi tagja, azaz Győző mesélt az „Ettől kinyúlsz” című könyvecskéről. A könyvtárban persze megtalálható, így nem kell aggódnia annak sem, aki nem volt jelen a bemutatón. Viktória beleírt – Győző pedig rajzolt -, 68-féle, korábban nem létező állatot. Az a tematikája, hogy két létező állatból gyúrt össze egy újat. A szabály az, ha a két állat nevében van egy közös betű, akkor annál a közös betűnél összetapasztotta a két állatot. Aki szeretne kísérletezni, írunk néhány példát: a nyúlból és az elefántból így lett nyúlefánt, a malacból és a cicából malacica, a macskából és a kutyából macskutya. A gyerekek aktívan vettek részt a szójátékban, sok új, különös élőlény született - Győző több állatot le is rajzolt, a gyerekek nagy örömére. Az óra végére egész kis állatkertje lett a csapatnak, nagyon élvezték a közös munkát, szinte abba sem akarták hagyni a játékot. A három osztályból álló közönség kérdéseket is feltehetett az írónőnek a találkozó végén, amikből nem is tudtak kifogyni. 

A közönségtalálkozó kiváló alkalom volt arra, hogy a gyerekkönyvtár átadja az Év Olvasója díjat, így a szervező, Gombos Anikó gyermekkönyvtáros vette át a szót.

A díjat Utassy Istvánné, a könyvtár nyugalmazott vezetője alapította 2009-ben, mivel Irénke néni szeretné, ha a gyerekek, olvasó, könyvet szerető felnőttekké válnának. Az elismerést minden évben, Janikovszky Éva születésnapjához szokták kötni és a gyermekkönyvtárosok döntése alapján egy (olykor kettő) olvasó kaphatja meg. A díj elnyerésének feltételei: a jelölt beiratkozott olvasója és rendszeres látogatója a gyerekkönyvtárnak, részt vesz a programokon, sikerrel szerepel pályázatokon, versenyeken és a legfontosabb, hogy nagyon szeret olvasni. Bár Irénke néni már nem vállalja a rendezvényen való szereplést, de továbbra is évről évre finanszírozza az ajándékokat. Mindig az előző évre vonatkozik a díj, jelen esetben tehát 2022-re. Az Év Olvasóját megismerhettük Gombos Anikó bemutatása alapján.

kep3.jpg

Petra alig volt egy éves, amikor édesanyja beíratta a Bogáncs Gyermekkönyvtárba. Első olvasmányai a képes könyvek, leporellók voltak, ezt követték Marék Veronika: „Boribon” sorozata és Bartos Erika: „Bogyó és Babóca” történetei. Állatok iránti szeretete figyelmét az állatok felé terelte, első önálló olvasmányai főleg ezek köréből kerültek ki. Érthető módon, ahogy növekedett, érdeklődését már inkább a lányregények kötötték le. Olvasmányai mellett állandó résztvevője minden könyvtári rendezvénynek, olvasópályázatnak. Lelkesedéssel veti bele magát az „Országos Könyvtári Napok”, vagy a „Múzeumok éjszakája” programok vetélkedőibe. Szülei mellett alsó tagozatos tanító nénije, Ludvai Dóra is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy otthonosan érezze magát a gyermekkönyvtárban. Jelenlegi irodalom tanára, Stumpf Mariann, aki az irodalmat, mint tantárgyat is megszerettette vele, szintén elkötelezett híve a könyvtárnak. Petra nyíltszívű, barátságos, világra nyitott és érdeklődő, aki megállja a helyét megyei és országos megmérettetéseken is. A korábbi évek díjazottaitól eltérően, ő nem tipikus könyvmoly, nem húszasával kölcsönzi a könyveket. Felfedezte, hogy a könyvtár egy jó hely a szabadidő hasznos eltöltésére, a társas kapcsolatok építésére, barátkozásra, kreativitás megélésére és továbbfejlesztésére - sokszínű, vidám közösséget kovácsoló programok színhelye is egyben. Nem feltétlenül az tesz valakit olvasóvá, hogy sokat olvas, hanem az, ha minden nap olvas. Ennek egyik, mindenki számára könnyen elérhető színtere a könyvtár.

A 2022-es Év Olvasója Horsa Petra Virág, aki a Fekete-Vörösmarty Iskola hatodik osztályos tanulója. A díjat és az ajándékokat Bosnyák Viktóriától és Simon Judittól, a könyvtár vezetőjétől vehette át Petra, ami könyv és pénzjutalomból, valamint egy kis édességből állt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szo-labor.blog.hu/api/trackback/id/tr6318141504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása